Fructe bogate în vitamina C, cu rol în susținerea imunității

Fructe bogate în vitamina C, cu rol în susținerea imunității

În plin sezon al răcelilor și gripelor mai mult sau mai puțin severe, mulți dintre noi apelează la portocale și alte fructe renumite pentru a-și dubla nivelul de vitamina C din organism, un antioxidant puternic lăudat pentru rolul sau esențial în susținerea sistemului imunitar în lupta cu virusurile și infecțiile. În plus, alimentele bogate în vitamina C au o varietate de alte funcții în organism.

Dacă înțelegeți cum funcționează antioxidanții, atunci știți că vitamina C captează radicalii liberi din organism și ajută la minimizarea daunelor provocate de stresul oxidativ. Drept urmare, vitamina C poate ajuta la protejarea împotriva dezvoltării anumitor afecțiuni. De asemenea, vitamina C ajută la accelerarea vindecării rănilor și este implicată în metabolismul proteinelor și în absorbția fierului.

Citricele precum portocalele, grepfrutul, lămâile și clementinele conțin o doză generoasă de vitamina C. Cu toate acestea, există o mulțime de alte fructe și legume sănătoase care conțin și mai multă vitamina C. De fapt, atunci când sunt clasificate în funcție de concentrația de vitamina C pe gram, portocalele sunt aproximativ pe locul 9 pe lista celor mai bune surse de vitamina C. Prin urmare, atunci când vreți să alegeți anumite fructe care să vă ajute la prevenirea răcelilor și a virusurilor gripale, puteți lua în considerare mai multe variante.

ADVERTISING

Sau puteți opta pentru Gripovit, un supliment alimentar special conceput pentru menținerea sănătății și a bunei funcționari a sistemului imunitar.

Ce este vitamina C și care sunt simptomele deficitului

Vitamina C este o vitamina solubilă în apă care se găsește în multe alimente, în special în fructe și legume. Vitamina C este un antioxidant puternic și joacă roluri importante în special în imunitate, dar și în producția de neurotransmițători, sinteza colagenului și multe altele. Este important ca nivelul optim de vitamina C să fie obținut din alimentație și suplimente pentru a reduce riscul de boli frecvente, cum ar fi afecțiunile respiratorii și bolile cardiace. În plus, vitamina C este vitală pentru sinteza colagenului, țesutul conjunctiv, oase, dinți și vasele mici de sânge.

Doză zilnică recomandată (DZR) pentru vitamina C este de 90 mg pentru bărbați și 75 mg pentru femei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Deficitul de vitamina C poate provoca predispoziție mai mare la infecții, sângerare gingivală, vânătăi și infecții frecvente, vindecare lentă a rănilor, anemie și scorbut.

Fructe bogate în vitamina C

Guava

Guava este un fruct tropical cu pulpă roz, originar din Mexic și America de Sud. O singură guava conține 125 mg de vitamina C sau 138% din doză zilnică recomandată (DZR). În plus, guava este deosebit de bogată în licopen, un nutrient vegetal cu proprietăți antioxidante.

Potrivit unui studiu desfășurat pe durata a 6 săptămâni, la care au participat 45 de persoane tinere și sănătoase, consumul a 400 de grame de guava decojită pe zi, sau aproximativ 7 bucăți din acest fruct, a scăzut semnificativ tensiunea arterială și nivelul colesterolului total.

Kiwi

O cană de kiwi conține 167 mg sau 185% din doză zilnică recomandată de vitamina C, în timp ce în 100 de grame de kiwi se regăsesc 93 mg de vitamina C. Kiwi este o gustare extraordinară, fiind un fruct care poate fi foarte ușor inclus în alimentație.

ADVERTISING

Căpșune

Căpșunele se numără printre favoritele oamenilor atunci când vine vorba despre fructe. O cană de căpșune conține 98 mg sau 108% din doza zilnică recomandată de vitamina C. În plus, marele avantaj este că aceste fructe au un conținut relativ scăzut de calorii, motiv pentru care puteți obține 368 mg sau 408% din doza recomandată de vitamina C în timp ce ingerati doar 200 de calorii din aceste fructe de pădure delicioase. Zmeura, murele și afinele conțin, de asemenea, vitamina C, însă nu în cantități la fel de mari.

Coacăze negre

Coacăzele negre se numără printre cele mai subapreciate superalimente delicioase. Culoarea lor violet intens este un produs al antocianinelor, un tip de flavonoide, cu rol antioxidant, ce pot lupta împotriva radicalilor liberi și pot reduce daunele provocate de stresul oxidativ. Coacăzele sunt renumite pentru suculentă și pentru aroma lor minunată. O cană de coacăze negre conține 362 mg (402% din DZR) de vitamina C.

Portocale

Acest citrice arhicunoscute sunt, fără îndoială, primele fructe care ne vin în minte atunci când vrem să alegem cele mai bune alimente care conțin vitamina C. Deși nu se află de fapt în fruntea listei, portocalele reprezintă totuși o sursă bogată în acest nutrient. Portocalele conțin 96 mg sau 106% din DZR de vitamina C per cană și 53 mg per 100 de grame de fructe. Pomelo, care intră și el în categoria citricelor mari, este, de asemenea, bogat în vitamina C. Un pomelo întreg conține peste 400% din doza zilnică recomandată. Vitamina C se găsește în cantități semnificative și în alte citrice, cum ar fi lămâile, clementinele și grepfrutul. De exemplu, un grepfrut de mărime medie asigură aproximativ 96% din DZR, în timp ce o clementină mică asigură 40% din DZR.

Papaya

O cană (145 de grame) de papaya oferă 88 mg de vitamina C sau 98% din DZR. Vitamina C este benefică, de asemenea, pentru memorie și are efecte antiinflamatoare puternice asupra creierului.