Descoperire surprinzătoare legată de creierul copiilor. Diferența dintre ei și adulți

Descoperire surprinzătoare legată de creierul copiilor. Diferența dintre ei și adulți
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu recent a scos la iveală faptul că spre deosebire de adulți, cei mici își folosesc ambele emisfere pentru a procesa limbajul.

În timp ce adulții procesează cele mai multe sarcini neuronale în zone specifice aflate în una dintre cele două emisfere ale creierului, copiii își folosesc atât emisfera dreaptă, cât și cea stângă pentru aceeași sarcină. Descoperirea sugerează un posibil motiv pentru care copiii se recuperează după leziuni neuronale mult mai ușor decât adulții, iar efectele nu sunt devastatoare, arata Medical Xpress.

ADVERTISING

„Aceasta este o veste foarte bună pentru copiii mici care suferă leziuni neuronale, explică profesorul Elissa L. Newport, director al Centrului pentru Plasticitate și Recuperare a Creierului, un proiect comun al Universității Georgetown și al Rețelei Naționale de Reabilitare MedStar, SUA.

„Utilizarea ambelor emisfere oferă un mecanism de compensare după o leziune neuronală. De exemplu, dacă emisfera stângă este afectată de un accident vascular cerebral perinatal, unul care apare imediat după naștere, un copil va asimila limba folosind emisfera dreaptă.

ADVERTISING

Un copil născut cu paralizie cerebrală care dăunează doar unei emisfere poate dezvolta abilitățile cognitive necesare în cealaltă emisferă. Studiul nostru demonstrează modul în care acest lucru este posibil”, mai spune aceasta.

Vezi și Legătura dintre flora intestinală și socializare. Ce au descoperit oamenii de știință

La adulți, procesarea frazelor este posibilă numai în emisfera stângă, după cum arată scanările cerebrale, cât și rezultatele clinice ale pierderii limbajului în cazul celor care au suferit un accident vascular cerebral în emisfera stângă.

ADVERTISING

Dar la copiii foarte mici, este puțin probabil ca deteriorarea oricărei emisfere să ducă la deficite lingvistice, se mai arată în raportul publicat de jurnalul PNAS.

Citește și Zborul în spațiu modifică creierul


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇