Medicii de familie atrag atenția asupra unei crize iminente, aceea a biletelor de trimitere, și cer să fie respectate prevederile legale, astfel încât să fie redusă birocrația.
În cele mai multe cazuri, ca să beneficiem de consultații și servicii decontate de Casa de Asigurări avem nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie. Însă acestea nu sunt simple formulare printate de cabinete, ci sunt achiziționate de medicii de familie de la Casă.
În ultima perioadă, spune Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, tot mai mulți colegi din țară semnalează că aceste formulare sunt tot mai greu de obținut.
Însă problema este în primul rând una birocratică. În zeci de cazuri necesitatea acestor trimiteri nu mai este necesară, însă medicii specialiști, ambulatoriile sau spitale le cer încă, pentru că se tem să nu ajungă în situația să nu le fie decontate serviciile oferite.
„E criza crizelor (pe lângă lipsa vaccinurilor) de bilete de trimitere la casele de asigurări. În aceste momente grele pentru sistemul medical, bazat pe na-ți-o ție, dă-mi-o mie doresc să amintesc colegilor din celelalte specialități, ambulatorii sau spitale, că în contractul semnat există anexa din poze, care spune când NU se cere bilet de trimitere de la medicul de familie.
Noi la AMFB am făcut în urma cu câtva timp o campanie în care am încercat să le arătăm tuturor pârghiile legale, dar nu am putut stăvili apetitul pentru aceste petice de hârtie. (…)
Vă rog să faceți ECONOMIE 🙏 de bilete și sa faceți RISIPĂ de compasiune: Casele noastre de sănătate nu mai au bilete. E criză. Nici gând sa apară mai devreme de 7 zile! Pacienții noștri și ai dumneavoastră NU IAU PAUZĂ”, a avertizat la finalul săptămânii trecute Sandra Alexiu, pe Facebook.
Ea a prezentat și cele 58 de cazuri în care prezentarea la medicul de specialitate se face direct, fără bilet de trimitere.
Dr. Alexiu a explicat luni, într-o intervenție la Antena3, că printre aceste situații se numără și sarcina, dar clinicile private continuă să ceară trimitere, deși legal nu e nevoie.
"În toată țara sunt din ce în ce mai mulți colegi care spun că nu le găsesc. Noi le cumpărăm de la Casa de Asigurare, nu le primim. Le achiziționăm contra cost și trebuie întotdeauna să avem stoc, pentru că sunt la mare preț în România. Se solicită în număr mare. Și în momentul în care dispar este o mare problemă.
Există precizări în contractul pe care toți îl avem cu Casa de Asigurări, este o anexă care prevede bolile pentru care pacienții nu trebuie să se prezinte cu bilet de trimitere de la medicul de familie, ci se duc pur și simplu la control, pentru că sunt deja luați în evidență. Sunt multe, peste 50 de patologii. De exemplu, sarcina, bolile acute cu febră la copii, bolile endocrine, astm bronșic, bolile psihice", a explicat aceasta.