Medici de familie sunt supăraţi că trebuie să elibereze adeverinţe pentru cei care ies din izolare: Încă o hârtie cerută de stat, inutilă

Medici de familie sunt supăraţi că trebuie să elibereze adeverinţe pentru cei care ies din izolare: Încă o hârtie cerută de stat, inutilă

Medici de familie se plâng că trebuie să elibereze adeverinţe medicale pentru cei care ies din izolare, acte cerute de căre angajatori în cazul celor care revin la serviciu după Covid.

Cei de la Patronatul Medicilor de Familie atrag atenţia că, de fapt, acest document este inutil deoarece angajaţii au deja un raport medical din aplicaţia corona forms.

"Ceea ce ne-a surprins în acest weekend fost o nouă hotărâre a Guvernului de această dată, cu tot felul de anexe pentru diversele categorii de activităţi, este acea hotărâre prin care s-a decis continuarea stării de alertă, unde pentru angajatori a apărut obligaţia să solicite angajaţilor o adeverinţă care să dovedească faptul că au trecut prin boală. Iar această adeverinţă, bineînţeles, că cine să o dea, decât medicul de familie", a explicat pentru News.ro Dr. Raluca Zoiţanu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

ADVERTISING

Medicii de familie sunt revoltaţi pentru că pacienţii sunt puşi pe drumuri pentru încă un act medical care este, în opinia lor, inutil.

"Aici a apărut revolta noastră pentru că este încă o hârtie cerută de stat, cui, medicului e familie, încă un drum pe care pacientul este forţat să-l facă la medicul de familie şi este încă o hârtie inutilă până la urmă, pentru că orice pacient pozitiv primeşte din corona forms acel raport medical cu rezultatul testului pe care este trecută data, pe care este trecut antetul Ministerului Sănătăţii, este un document oficial, pentru ce mai este nevoie ca medicul de familie să transcrie practic acel document?”, întreabă medicul.

ADVERTISING

Aceste adeverinţe pe care trebuie să le elibereze medicul de familie sunt contra cost, spune Dr. Raluca Zoiţan, pentru că nu sunt decontate prin fondul asigurărilor sociale de sănătate.

De asemenea aceste hârtii costă, pentru că orice adeverinţă medicală care nu are legătură cu consultaţia medicală, ci este doar solicitată de un terţ, fie că este vorba despre angajator, primărie sau oricine o solicită, aceste hârtii nu sunt decontate din fondul asigurărilor sociale de sănătate şi atunci persoana care le solicită trebuie să le plătească, în cazul de faţă, pacientul.

ADVERTISING

Pacienţii sunt supăraţi când află că trebuie să plătească, nu înţeleg de ce noi le cerem bani pentru că percepţia este că la medicul de familie totul trebuie să fie gratis, apoi când le explică înţeleg, se supără pe autorităţi dar nu fac nimic”, a precizat Dr. Raluca Zoiţanu.

În opinia sa, este la latitudinea fiecărui cabinet în parte.

”Sunt colegi care aleg să le dea gratuit, pro bono, deşi noi le spunem de la Patronat că este o concurenţă neloială pe care o fac, este ca şi cum un magazin ar decide să le dea produse gratuit clienţilor, chiar dacă sunt clienţi fideli totuşi, alte cabinete, în funcţie şi de zona şi de posibilităţile financiare au pus tarife de la 10 lei la 50 de lei, erau colegi care au spus că vor cere şi 100 de lei pentru că în general aceste adeverinţe sunt cerute acum, în regim de urgenţă, şi atunci, sigur, pot să pună şi o taxă de urgenţă", a explicat medicul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇