Un eșantion de aripi de pui congelate importate din Brazilia în China a testat pozitiv la noul coronavirus.
Produsul din pui a fost importat în China, în orașul Shenzhen.
Acum specialiștii se tem de posibilitatea ca noul coronavirus să se răspândească prin intermediul produselor congelate, scrie CNN.
Informația a fost făcută publică de oficiali chinezi. Însă ei nu au precizat și firma de la care proveneau produsele din pui.
Autoritățile sanitare din Shenzhen au declanșat imediat o anchetă epidemiologică în acest caz. Au fost depistate și testate toate persoanele care au intrat în contact cu produsul. Toate rezultatele la testele pentru COVID-19 au fost negative.
Și restul produselor cu care au fost transportate aripile de pui au fost desigilate și testate. De asemenea, rezultatele au fost negative.
Totuși, autoritățile încearcă acum să dea de urma produselor care au fost deja vândute, după ce au intrat în contact cu aceste aripi de pui contaminate.
Zona în care au fost depozitate produsele contaminate a fost dezinfectată.
Brazilia a confirmat peste 3 milioane de infecţii cu coronavirus şi peste 100.000 de decese, cele mai multe din lume după Statele Unite.
Coronavirus pe ambalajele produselor importate
Informațiile despre aripile de pui contaminate vin la o zi după ce s-a găsit coronavirus pe ambalajul unor creveți importați din Ecuador, o altă țară din America de Sud.
Creveții au ajuns la un restaurant din estul provinciei Anhui, cazul fiind descoperit în timpul unei inspecții de rutină.
Începând din iulie, au existat șapte cazuri în China în care virusul a fost detectat pe ambalajele produselor din fructe de mare importate.
În mod normal, aceste incidente au stârnit îngrijorări cu privire la siguranța alimentelor importate. Autoritățile sanitare chineze au spus în repetate rânduri publicului să fie precaut atunci când cumpără carne și fructe de mare importate.
În spațiul online, mai multe voci cer suspendarea tuturor importurilor de produse alimentare congelate.
Ce spune OMS
Însă autoritățile medicale, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), au spus că posibilitatea de a contracta virusul prin alimente este scăzută.
OMS arată că este ”foarte puțin probabil ca oamenii să poată contracta COVID-19 din alimente sau ambalaje alimentare”.
Conform CDC, riscul de infecție cu virusul prin produsele alimentare, ambalaje sau pungi este ”considerat a fi foarte mic”.
A.D.