Comisia Europeană cumpără încă 300 de milioane de vaccinuri de la Moderna. Livrările Pfizer sunt cu 30% sub planul convenit

Comisia Europeană cumpără încă 300 de milioane de vaccinuri de la Moderna. Livrările Pfizer sunt cu 30% sub planul convenit
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, un nou contract cu grupul farmaceutic Moderna, privind 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin anticoronavirus pentru statele Uniunii Europene.

„Contractul prevede cumpărarea a 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin (150 de milioane în 2021 şi opţiunea a încă 150 de milioane în 2022), în numele statelor membre UE.

Noul contract prevede şi posibilitatea donării de vaccinuri ţărilor cu venituri mici sau medii sau redirecţionarea spre alte state europene", anunţă Comisia Europeană, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

Acest contract, al doilea semnat cu grupul farmaceutic şi biotehnologic american Moderna, se adaugă celor cu firmele BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV şi Curevac.

"Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura Europei acces la 2,6 miliarde de doze de vaccin, după ce produsele de vaccinare se vor dovedi a fi sigure şi eficiente", precizează Comisia Europeană.

ADVERTISING

Uniunea Europeană a acordat până acum autorizaţii condiţionate de acces pe piaţă vaccinurilor dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.

"Astăzi, asigurăm 300 de milioane de doze suplimentare de vaccin anti-Covid-19 produs de Moderna, un vaccin care este utilizat deja în Uniunea Europeană. Acest lucru ne aduce mai aproape de obiectivul nostru major: garanţia că toţi europenii au acces la vaccinuri sigure şi eficiente cât mai rapid posibil.

Cu un portofoliu de 2,6 miliarde de doze, le vom putea oferi vaccinuri nu doar cetăţenilor noştri, ci şi vecinilor şi partenerilor", a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, citată de Mediafax.

ADVERTISING

Pfizer, dator cu 10 milioane de vaccinuri

Pe de altă parte, grupul farmaceutic american Pfizer nu a livrat încă Uniunii Europene o cantitate de aproximativ 10 milioane de vaccinuri COVID-19, pe care trebuia să le livreze în luna decembrie, ceea ce înseamnă că blocul comunitar nu a primit încă o treime din vaccinurile pe care le aştepta de la compania americană, au declarat mai mulţi oficiali europeni pentru Reuters.

Aceste întârzieri sunt o nouă lovitură pentru UE, care se confruntă de asemenea cu întârzieri în livrările de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca şi compania americană Moderna.

În plus, aceste întârzieri ridică semne de întrebare cu privire la logica schemei de control a exporturilor de vaccinuri, introdusă de UE la finele lunii ianuarie, pentru a se asigura că vaccinurile vor fi livrate la timp, dar care până acum nu a fost activată în pofida întârzierilor apărute în aprovizionare.

ADVERTISING

Potrivit unui oficial de la UE care este direct implicat în discuţiile cu compania americană, până la mijlocul săptămânii trecute, Pfizer a livrat către UE un număr de 23 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană BioNTech. Este vorba de un număr cu aproximativ 10 milioane mai mic decât a promis Pfizer că va livra până la mijlocul lunii februarie, a declarat un al doilea oficial european.

Pfizer nu a dorit să comenteze precizând doar că livrările sale se desfăşoară conform unui calendar confidenţial.

Întârzierile au afectat și România

Oficialii europeni citaţi de Reuters au precizat că Pfizer s-a angajat să livreze 3,5 milioane de doze de vaccin în fiecare săptămână, începând din ianuarie, pentru a ajunge la un total de 21 milioane doze la mijlocul lunii februarie.

La mijlocul lunii ianuarie au apărut unele probleme temporare în livrările de vaccinuri Pfizer, care au fost resimţite inclusiv în România, dar oficialii europeni susţin că acestea au fost în mare parte rezolvate luna trecută.

Există însă în continuare unele doze care trebuiau livrate în decembrie şi nu au ajuns nici acum, susţin sursele citate de Reuters, potrivit Agerpres.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a fost aprobat pentru utilizare în UE în data de 21 decembrie 2020. Ziua următoare, BioNTech anunţa că cele două companii vor livra Uniunii Europene 12,5 milioane doze de vaccin până la finele lunii decembrie.

Însă, potrivit calculelor Reuters, în realitate doar două milioane de doze de vaccin au fost livrate în luna decembrie a anului trecut. Deficitul este echivalent cu aproximativ 30% din livrările totale promise în perioada cuprinsă între finele lunii decembrie şi mijlocul lunii februarie.

Un oficial UE a spus că grupul farmaceutic s-a angajat să livreze dozele restante până la finele lunii martie 2021.

Control pe exporturile de vaccinuri

Uniunea Europeană a încheiat două contracte de livrări de vaccinuri COVID-19 dezvoltate de Pfizer/BioNTech pentru un număr total de 600 de milioane de doze.

În paralel, deşi livrările de vaccinuri către UE au fost sub nivelul convenit, Comisia Europeană a aprobat toate cererile de export de vaccinuri COVID-19, venite în principal de la Pfizer/BioNTech, după ce a introdus un mecanism de monitorizare a exporturilor.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a spus miercuri că, în perioada 30 ianuarie-16 februarie, Uniunea Europeană a aprobat 57 de cereri pentru exportul de vaccinuri către 24 de ţări, inclusiv Marea Britanie şi Emiratele Arabe Unite.

Înainte de introducerea schemei de monitorizare, blocul comunitar exportate deja milioane de vaccinuri către Israel, Marea Britanie şi Canada, printre altele, fiind vorba mai ales de vaccinuri dezvoltate de Pfizer/BioNTech, arată datele vamale consultate de Reuters.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇