Cîţu anunță ”soluția” pentru pacienții de la ATI - oxigen industrial. Medicii avertizează: Este contaminat și nu poate fi folosit în medicină

Cîţu anunță ”soluția” pentru pacienții de la ATI - oxigen industrial. Medicii avertizează: Este contaminat și nu poate fi folosit în medicină
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul interimar Florin Cîţu a anunţat, joi, că există posibilitatea ca oxigenul industrial să fie folosit pentru pacienţii Covid şi că spitalele vor trebui să aibă soluţii de rezervă pentru aprovizionare.

Precizările au fost făcute după ce Florin Cîţu a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanţii producătorilor de oxigen medical, la Palatul Victoria.

"Am identificat câteva soluţii pentru a rezolva criza de oxigen din spitale. În urma discuţiilor cu producătorii de oxigen şi cu reprezentanţii DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), am stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienţii Covid şi, pentru că stocarea şi distribuţia reprezintă în prezent marea problemă, am identificat o soluţie şi aici.

ADVERTISING

Detaliile le vor da specialiştii, după stabilirea concretă a tuturor elementelor tehnice", a scris premierul, pe Facebook.

El a solicitat, de asemenea, să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen.

"Pentru a preîntâmpina, în viitor, probleme legate de asigurarea necesarului de oxigen în sistemul medical, am cerut să fie pus la punct un mecanism care să asigure spitalelor două sau chiar trei surse de oxigen, aşa cum este firesc să ai soluţii de rezervă, având în vedere că multe unităţi sanitare dispun în prezent de o singură sursă", a menţionat premierul.

ADVERTISING

Medicii: Oxigenul industrial e contaminat și nu poate fi folosit în medicină!

”Soluția” anunțată astăzi de Cîțu a fost însă luată în considerare, din disperare de cauză, de mai mult timp de medici, însă concluziile au fost că oxigenul industrial nu poate fi folosit în scop medical.

”Nu sunt politician, nu sunt înregimentat în niciun partid politic și nici nu voi fi, dar ca un cetățean al acestei țări, ca un medic, ca un profesor cu cinci decenii aproape de activitate, ceea ce s-a întâmplat este revoltător. Am avut senzația în luna iunie că factorii de răspundere și-au luat un fel de vacanță mare, deși știau din 2020 cum stăm cu paturile de terapie intensivă și că marea problemă în Covid este terapia intensivă, și doctorii de terapie intensivă.

ADVERTISING

Știau cum stăm cu dotarea cu surse de oxigen. Citeam că din lipsă de oxigen au vrut să recurgă la oxigen industrial pentru pacienții Covid, oxigen care este contaminat și nu poate fi folosit în medicină”, dezvăluia prof. univ. dr. Gheorghe Andrei Dan, șeful Secției clinice de cardiologie și al Clinicii Medicale Colentina, într-un interviu publicat la primele ore ale zilei pe SpotMedia.ro.

Aici puteți urmări integral materialul - Medici în valul 4: „Am simțit disperarea unui nenorocit  care cere ajutorul unui surd”. De ce oxigenul e marea problemă - Interviu video

Totodată, duminică, într-o conferință de presă, medicul ATI Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, explica faptul că încă de pe băncile școlii a învățat că oxigenul industrial nu poate fi folosit în scopuri medicale.

”Eu în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie am fost trainuit să folosesc la pacient oxigen medicinal. Bănuiesc, nu pot să fiu sigur, că oxigenul tehnic este folosit pentru alte scopuri, cum ar fi sudura, sau ştiu eu ce alte modalităţi. Nu am de unde să ştiu. Încă o dată spun: am fost instruit în şcoala de medicină să folosesc oxigen medicinal”, a declarat medicul.

Totodată, întrebat dacă spitalul va folosi oxigen tehnic, medicul arată că există o circulară care aşa recomandă, dar asigură că pentru el important este ca pacienţii să primească cea mai bună îngrijire.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇