Cercetătorii au descoperit la femeile însărcinate un mecanism natural de apărare împotriva gripei. Se activează în nas

Cercetătorii au descoperit la femeile însărcinate un mecanism natural de apărare împotriva gripei. Se activează în nas
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un studiu recent arată că sarcina sporește imunitatea naturală, pentru a bloca gripa severă.

Un grup de cercetători de la Universitatea McGill, din Canada, a descoperit că sarcina poate veni cu o adaptare nebănuită: imunitatea naturală se îmbunătățește brusc, pentru a spori protecția împotriva infecțiilor gripale severe, se arată pe site-ul universității.

Contrar credinței comune conform căreia sarcina crește vulnerabilitatea la infecții, cercetătorii au descoperit că lucrurile stau în realitate invers. Oamenii de știință au observat la șoareci cum imunitatea se îmbunătățește brusc, blocându-se astfel răspândirea virusului gripei A la plămâni, unde poate provoca infecții grave.

ADVERTISING

”Rezultatele noastre sunt surprinzătoare din cauza dogmei actuale, dar au sens dintr-o perspectivă evolutivă,” arată într-un comunicat unul dintre principalii autori ai cercetării, dr. Maziar Divangahi, profesor la facultatea de medicină și științe ale sănătății de la universitatea menționată.

”O mamă trebuie să rămână sănătoasă pentru a-și proteja copilul în curs de dezvoltare, astfel încât sistemul imunitar se adaptează, pentru a oferi o apărare mai puternică. Acest răspuns fascinant în cavitatea nazală este modul organismului de a adăuga un strat suplimentar de protecție, care se activează în timpul sarcinii”, afirmă autorii cercetării.

ADVERTISING

”Această imunitate naturală în timpul sarcinii ar putea schimba modul în care ne gândim la protecția împotriva gripei pentru viitoarele mame”, a declarat un alt autor al studiului, Julia Chronopoulos, în contextul în care virusul gripal A rămâne printre cele mai mortale amenințări la adresa omenirii.

Descoperirea nu e importantă doar pentru femeile care trec prin această etapă a vieții.

”Populația mai largă ar putea beneficia, de asemenea, deoarece constatările noastre sugerează că răspunsul imun pe care l-am observat ar putea fi reprodus dincolo de sarcină”, a precizat un alt cercetător implicat în studiu, dr. James Martin, profesor la facultatea de medicină și științe ale sănătății de la McGill.

ADVERTISING

Acest lucru ar putea însemna noi vaccinuri nazale sau tratamente care cresc moleculele protectoare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇