„Mașinăria timpului”. Cercetătorii au descoperit cum poate fi oprită îmbătrânirea

„Mașinăria timpului”. Cercetătorii au descoperit cum poate fi oprită îmbătrânirea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ce anume declanșează îmbătrânirea și cum să o împiedicăm? Un studiu realizat recent în Germania a descoperit câteva răspunsuri la această preocupare veche a cercetătorilor.

După secole de cercetare și progrese remarcabile în medicină, încă persistă multe mistere neelucidate, iar printre cele mai provocatoare se numără cel al îmbătrânirii – mai precis, ce anume provoacă acest proces și ce se poate face pentru a-l bloca sau inversa. Un studiu nou realizat de o echipă de savanți din Germania și publicat de Nature ar putea oferi, în sfârșit, răspunsurile așteptate.

Cercetătorii de la Universitatea din Koln conduși de dr. Andreas Beyer au descoperit nu numai că transcrierea genelor - procesul prin care o celulă face o copie ARN a unei bucăți de ADN - devine mai rapidă cu vârsta, dar și mai imprecisă, așadar mai predispusă la erori. Ei au observat și că anumite procese pot ajuta la stoparea acestui declin biologic, relatează Euronews.

ADVERTISING

Înainte ca echipa lui Beyer să înceapă acest proiect, acum zece ani, studiile despre îmbătrânire porneau doar de la întrebări de genul "Când îmbătrânești, ce gene sunt activate și ce gene sunt inhibate?" sau "Cum se schimbă reglarea metabolismului în interiorul celulei?". Nimeni nu s-a întrebat, însă, cum se schimbă procesul de transcriere în sine pe măsură ce înaintăm în vârstă, o linie de cercetare care ar putea oferi informații utile pentru a inversa sau măcar stopa declinul, a explicat Beyer.

Ce se întâmplă când "mașina" din organism dă erori

Copia ARN pe care o celulă o face unui fragment de ADN este importantă, pentru că aceasta poartă informația genetică necesară creării de noi proteine într-o celulă. Proteinele determină sănătatea și funcția unei celule, iar celulele fac parte din structura oricărei ființe vii.

ADVERTISING

De-a lungul vieții, celulele noastre se regenerează, "însă fiecare celulă este diferită, iar ceea ce le face diferite sunt diversele gene care sunt activate în ele. Această activare este denumită transcriere", a explicat Beyer.

Întrucât genele conferă scopul fiecărei celule, transcrierea lor trebuie să fie perfectă. "Trebuie să creezi cantitatea corectă de transcrieri pentru fiecare genă și să ai o copie exactă a secvenței genetice, dar, de asemenea, trebuie să activezi exact genele de care celula are nevoie pentru a funcționa cum trebuie", a precizat cercetătorul.

În organismul uman există diferite tipuri de celule: celule nervoase, musculare, sanguine, cele ale pielii etc. Întrucât fiecare dintre acestea îndeplinește o funcție diferită, un set diferit de gene e activat (transcris) în fiecare tip de celulă.

ADVERTISING

"Mașinăria" (cum o numește Beyer) responsabilă de copierea secvențelor genetice este Pol II (ARN-polimerază II ).

Cercetătorii au descoperit că procesul de transcriere devine tot mai rapid pe măsură ce îmbătrânim. Transcrierea accelerată determină Pol II să dea mai multe erori, iar copiile complet greșite pot duce la apariția a numeroase boli.

"Dacă Pol II devine prea rapid, face mai multe greșeli și apoi secvența nu mai este identică cu secvența genomului. Consecințele sunt asemănătoare cu ceea ce se întâmplă când se produc mutații ale genomului", a explicat Beyer.

Cum poate fi întârziată îmbătrânirea

Studiile anterioare au demonstrat că dietele cu conținut scăzut de calorii și blocarea semnalului dintre insulină și celule ar putea întârzia îmbătrânirea și extinde durata vieții multor animale.

În experimentele lor, cercetătorii germani au dorit să vadă dacă aceste metode au vreun impact pentru a încetini viteza Pol II și a reduce numărul de copii greșite. Ei au folosit viermi, șoareci și musculițe modificate genetic și au determinat că Pol II a reacționat la blocarea semnalului insulinei și la dieta săracă în calorii - "mașina" de transcriere a încetinit și a făcut mai puține erori, iar exemplarele mutante au trăit cu 10 până la 20% mai mult decât cele obișnuite.

Savanții au trecut apoi la testele pe oameni, folosind eșantioane de sânge de la tineri și persoane în vârstă, iar când au comparat celulele tinere cu cele foarte bătrâne, in vitro, au obținut exact aceleași rezultate.

"Studiul nostru arată că, dacă ai o dietă sănătoasă, această intervenție calorică restrictivă poate îmbunătăți transcrierea producției ARN în celule. Iar asta ar putea avea efecte benefice pentru celule pe termen lung", a spus Beyer.

Rezultatele ar putea ajuta la împiedicarea apariției cancerului, afecțiune declanșată de erorile din celule. De asemenea, ne-ar permite să obținem "o mai bună înțelegere a ceea ce se întâmplă când îmbătrânim" și să dobândim "noi oportunități pentru a întârzia îmbătrânirea sau a extinde îmbătrânirea sănătoasă", arată autorii studiului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇