Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e vaccinată, dar numărul de îmbolnăviri crește

Ce poate învăța România din situația din Seychelles, unde 60% din populație e vaccinată, dar numărul de îmbolnăviri crește
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Una dintre ţările cu cel mai mare procent de persoane vaccinate antiCovid se confruntă cu o creştere puternică a numărului de cazuri de infectări. La prima vedere poate părea paradoxal, însă explicația este cât se poate de logică și poate fi o lecție și pentru România, având în vedere că unii experți în sănătate publică susțin că am relaxat măsurile prea devreme.

Este vorba despre Seychelles, o populară destinație turistică, unde mai mult de 60 la sută din populaţie a fost imunizată. Dar se pare că acest lucru nu a fost suficient pentru a opri răspândirea Covid, scrie CNN într-un articol în care arată ca lucrurile nu sunt aşa cum par la prima vedere.

Numărul cazurilor a crescut în arhipelagul din Oceanul Indian, ceea ce a determinat autorităţile acestei ţări cu 98.000 de locuitori să impună mai multe restricţii.

Conform unor date publicate în această săptămână, erau 2.700 de cazuri active în Seychelles. În 33 la sută dintre cazurile active este vorba de persoane complet vaccinate, ceea ce poate ridica semne de întrebare cu privire la măsura în care inocularea poate să pună capăt pandemiei.

ADVERTISING

Experţii şi autorităţile locale susţin însă că situaţia din Seychelles nu este un semn că vaccinurile nu funcţionează, dar ne arată că nici măcar ţările în care a fost imunizată o mare parte din populaţie nu pot lăsa garda jos.

OMS, îngrijorată de situația din paradisul exotic Seychelles: Mulți vaccinați au fost depistați cu Covid-19

Ce s-a întâmplat, de fapt, în Seychelles? 

În urmă cu doar o lună, în condiţiile în care numărul cazurilor începuse să scadă şi al unei campanii de vaccinare în masă în desfăşurare, au fost ridicate restricţiile pentru majoritatea turiştilor. Oricine cu un test PCR negativ a putut să intre în ţară, fără să mai stea în carantină.

La acea vreme erau sub 3.800 de cazuri de infectări şi 16 decese. Între timp s-a ajuns la 9.184 de infectări şi 32 de decese, conform datelor oficiale.

Deşi cauza exactă a acestei creşteri nu este cunoscută, ministrul de externe şi turism al ţării, Sylvestre Radegonde, a declarat că cel mai probabil virusul a fost în ţară în tot acest timp, dar infecţia s-a răspândit pentru că inocularea i-a făcut pe oamenii să devină mai relaxaţi în ceea ce priveşte celelalte măsuri de prevenire.

ADVERTISING

Locuitorii din Seychelles au fost inoculaţi cu vaccinul chinez Sinopharm şi cu Covishield, vaccinul AstraZeneca produs in India, dar nu există informaţii cu privire la ce vaccin au primit exact cei care s-au infectat ulterior.

Interesant este că după vaccinare, potrivit lui Radegonde, cei care s-au infectat nu s-au îmbolnăvit totuşi grav şi nici nu au fost înregistrate decese în rândul lor.

"Concluzia este că vaccinurile îi protejează pe oameni. Cei care au fost vaccinaţi nu au dezvoltat niciun fel de complicaţii. Suntem în continuare încrezători că ambele vaccinuri au ajutat ţara”, a declarat Radegonde.

Experţii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spun la rândul lor că situaţia din Seychelles este în linie cu aşteptările, iar datele de aici arată că vaccinurile sunt foarte eficiente pentru prevenirea cazurilor grave şi a deceselor.

"Până când nu va fi toată lumea protejată, nu există niciun motiv pentru care boala să nu continue sa se răspândească”, a spus Richard Mihigo, coordonator al programului de vaccinare pentru boli prevenibile din Africa al OMS. 

Experţii mai arată că, având în vedere rata de eficienţă a vaccinurilor (în acest caz de 79 la sută pentru Sinopharm, respectiv de 76 la sută pentru AstraZeneca), în jur de 20 la sută din populaţie va putea în continuare să se infecteze, chiar dacă s-a vaccinat toată lumea.

ADVERTISING

Alţi specialişti atrag atenţia că situaţia din Seychelles nu trebuie neapărat să se repete în alte părţi ale lumii. Rata infectării în rândul celor vaccinaţi va depinde de mai mulţi factori, printre care tipul de ser folosit şi genele populaţiei, spun ei.

Ce poate învăța România din această situație

Începând de azi, 15 mai, România ia măsuri de relaxare semnificative, precum renunțarea la purtarea obligatorie a măștii în multe dintre spațiile publice, cu excepția celor aglomerate, și eliminarea lockdown-ului de noapte.

Măsurile vin ca urmare a scăderii indicatorilor legați de pandemia de COVID-19 și intrarea în scenariul verde a tuturor județelor țării și a Capitalei.

Însă mai mulți experți în sănătate publică, după anunțarea măsurilor, susțin că acestea vor descuraja vaccinarea. 

În ultima săptămână, s-a reușit administrarea a peste 100.000 de injecții zilnic, media celor care au fost imunizați cu prima doză fiind de peste 40.000 pe zi.

Aceste date i-au oferit premierului încrederea să anunțe că la sfârșitul lunii vom mai avea 5 milioane de persoane imunizate cu cel puțin o doză de vaccin.

Pentru a-și atinge acest obiectiv, Guvernul trebuie să mărească ritmul vaccinării, cel înregistrat acum nefiind suficient, conform unui calcul realizat de SpotMedia.ro. 

“Ritmul vaccinării va scădea în perioada următoare, tocmai din cauza relaxărilor. Suntem într-o situație bizară, e ca și cum la școală, la primul test pe care îl dai studenților, le dai la toți nota zece, indiferent că au muncit sau nu pentru testul respectiv. La al doilea test nu va mai învăța nimeni. Exact la fel și aici, din cauză că Guvernul nu validează comportamentul responsabil al celor care s-au vaccinat, nu oferă o facilitate, nu ajustează legislația, pentru ca astfel de facilități să poată fi oferite, va scădea interesul pentru vaccinare…”, a declarat Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, pentru Radio France International.

O problemă e că dacă măsurile de relaxare descurajează imunizarea, valul al patrulea al pandemiei ce ar putea apărea în toamnă va face din nou ravagii din cauza numărului mic de persoane vaccinate.

Un alt neajuns e acela că autoritățile nu oferă facilități pentru cei vaccinați, astfel încât oamenii să fie încurajați s-o facă în număr mare.

Prin urmare, iată ce putem învăța din situația prin care trece Seychelles:

  • vaccinul protejează;
  • dacă ești vaccinat și totuși faci boala, e vorba doar despre o formă ușoară;
  • până la atingerea imunității de turmă (cu 80% din populația vaccinată), și celelalte măsuri de protecție (masca, distanțarea, dezinfectarea și spălarea mâinilor) ar putea fi necesare pentru limitarea răspândirii virusului.

Amintim că în România, populația se imunizează cu vaccinurile produse de Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

De asemenea, noi studii realizate în SUA arată că persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu transmit aproape niciodată coronavirusul, potrivit lui Rochelle Walensky, directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

CDC a concluzionat, pe baza acestor rezultate, că vaccinurile Pfizer și Moderna reduc riscul infecțiilor cu COVID-19 cu 94%, ceea ce înseamnă ca persoanele vaccinate sunt protejate și îi protejează, la rândul lor, pe ceilalți.

C.S.

Citeşte şi:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇