Cazurile de tuse convulsivă s-au triplat în Marea Britanie, iar experții recomandă vaccinarea femeilor însărcinate și a copiilor.
Între iulie și sfârșitul lunii noiembrie au fost înregistrate 716 cazuri de tuse convulsivă, în creștere cu 230% comparativ cu anul trecut, potrivit datelor Agenției pentru Siguranță Medicală din Marea Britanie (UKHSA). Numărul de cazuri din această perioadă se situează, totuși, sub nivelul din perioada de dinaintea pandemiei, relatează Euronews.
Cunoscută drept pertussis, după numele bacteriei Bordetella pertussis, tusea convulsivă este o infecție extrem de contagioasă care afectează plămânii și căile respiratorii. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, boala este mai periculoasă la copii, iar persoanele care au tuse convulsivă rămân foarte contagioase până la trei săptămâni de la începerea primelor manifestări.
Care sunt simptomele tusei convulsive
Primele simptome apar de regulă între șapte și zece zile de la infectare, sub formă de febră medie, durere în gât, curgerea nasului și tuse. Manifestările evoluează treptat într-o tuse scurtă, apoi într-una convulsivă. Aceasta poate fi foarte persistentă, uneori putând dura câteva săptămâni și chiar luni, arată experții din sistemul medical britanic.
Tusea este atât de puternică, încât unii adulți au dureri intercostale, iar în cazuri extreme aceștia pot dezvolta hernie.
"Tusea de 100 de zile" afectează toate categoriile de vârstă și de obicei are o formă moderată, însă la copiii foarte mici poate avea manifestări extreme. Bebelușii cu vârsta sub șase luni au șanse mai mari să sufere de pneumonie, probleme respiratorii și convulsii.
Medicii le recomandă femeilor însărcinate să se vaccineze pentru a-și proteja bebelușii încă de la naștere, în timp ce copiii mici sunt vaccinați cu până la trei doze de vaccin la opt, 12 și 16 săptămâni după naștere.
În România, schema de vaccinare pertussis presupune vaccinarea cu 3 doze de vaccin hexavalent DTPa-VPI-HB-Hib, administrate la vârsta de 2, 4, 6 luni, urmate de un prim rapel cu același tip de vaccin, la vârsta de 12 luni și un al doilea rapel la 4 ani.
De ce se înmulțesc cazurile de pertussis
În anii '50 existau peste 100.000 de posibile cazuri de tuse convulsivă pe an în Anglia și Țara Galilor, potrivit Oxford Vaccine Group, un grup de cercetare în domeniul vaccinurilor din cadrul Departamentului de pediatrie de la Universitatea Oxford.
Dezvoltarea unui vaccin pentru copii a dus la scăderea consistentă a cazurilor și a contribuit la prevenirea a mii de decese.
Pandemia de Covid-19 este, probabil, principala cauză a înmulțirii cazurilor de pertussis, conform specialiștilor de la UKHSA. Aceștia pun reducerea imunității pe seama măsurilor de izolare din timpul carantinei și pe scăderea ratei de vaccinare.
T.D.