În cazul în care resimți că ai o respirație dificilă, somnul nu este odihnitor din cauza nasului înfundat, respiri pe gură, foarte probabil ai deviație de sept. Te confrunți cu un culoar respirator mai mic. Este o afecțiune frecvent întâlnită.
Profesioniștii din domeniul sănătății estimează că până la 80% dintre oameni au deviație de sept [1]. Medicul ORL-ist este cel care poate pune diagnosticul, stabilind și cât de gravă este afecțiunea. Acesta va adresa întrebări despre somn, sforăit, probleme cu sinusurile și dificultăți de respirație. În acest articol îți vorbim despre ce este deviația de sept și de ce apare.
Ce este deviația de sept?
Septul este cartilajul din nas care desparte nara dreaptă de nara stângă (fosele nazale). În mod normal se află situat pe centru, astfel că împarte nările în mod egal. Atunci când acest perete subțire (septul nazal) este deplasat într-o parte, persoana are deviație de sept.
În funcție de gradul de deplasare a cartilajului, deviația de sept poate fi minoră sau mai severă. De regulă, deviația de sept este asimptomatică, pacientul nici nu știe că are această deformare. În cazul în care cartilajul este deviat într-o măsură mai mare, apar simptome supărătoare precum:
- obstrucția uneia sau a ambelor fose nazale, provocând dificultăți de respirație;
- dureri de cap sau dureri de față;
- congestie nazală;
- respirație zgomotoasă;
- sângerări nazale;
- sinuzita (inflamația sinusurilor);
- apnee în somn;
- sforăit [1].
De ce apare deviația de sept?
În cazul în care te întrebai care este cauza apariției deviației de sept, trebuie să știi că sunt câteva situații posibile:
- este congenitală, adică te naști cu ea;
- este provocată de o leziune (traumă la nivelul nasului) care a cauzat deplasarea septului nazal din poziția inițială - exemplele pot fi diverse, astfel leziunea poate fi produsă la locul de joacă, în cazul practicării unui sport de contact sau în urma unei căzături, a unei lovituri ori a unui accident auto.
Deviația de sept poate apărea și la nou-născut în urma unei nașteri dificile. De asemenea, poate fi și rezultatul unei dezvoltări normale. Pe măsură ce nasul crește, se dezvoltă inclusiv septul și, uneori, poate crește spre o parte. Acesta este de fapt cel mai frecvent motiv pentru deviația de sept nazal [1].
Notă: Traumatismele care au loc în perioada de creștere, până la finalul adolescenței, deși minore, pot cauza deplasarea septului.
Atunci când se prescrie tratamentul, este pentru a înlătura simptomele provocate de obstrucția nazală. De aceea pot fi prescrise spray-uri nazale decongestionante. Acestea nu trebuie folosite pe termen lung, ele fiind o soluție temporară.
Când calitatea vieții pacientului este afectată, se recomandă operația de deviație de sept, numită septoplastie. Este o intervenție care are loc cu anestezie generală și durează în jur de 30 de minute. Nu rămân cicatrici, deoarece procesul de repoziționare a septului nazal are loc prin interior.
În concluzie, dacă bănuiești că te confrunți cu o deviație de sept nazal, programează-te pentru un consult de specialitate. Detaliază-i medicului toate simptomele. Acesta va face o examinare la nivelul interior al nasului, pentru a stabili dacă există o deviație de sept, precum și severitatea acesteia.
Referințe:
1. Clevelandclinic.org. Deviated Septum. 2021, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16924-deviated-septum. Accesat în data de 19 ianuarie 2023.