Vara este sezonul în care temperaturile cresc foarte mult, iar corpul nostru trece prin anumite schimbări. El trebuie să își autoregleze temperatura ceea ce duce la un consum de energie.
Ca în oricare alt sezon, trebuie să îi oferim corpului nostru nutrienții și vitaminele de care are nevoie pentru a funcționa în parametri normali, însă pe timp de vară, vom evita anumite alimente care îl pot suprasolicita sau încălzi excesiv și vom pune accent pe alimentele care hidratează.
Din cauza temperaturilor crescute organismul nostru se poate deshidrata sau pierde foarte multe săruri și minerale prin intermediul transpirației, deci alimentele pe care le consumăm trebuie alese cu grijă.
Dacă iarna simțim nevoia de a consuma alimente mai grase pentru a produce și conserva căldura din corp, vara lucrurile stau tocmai invers.
Iată deci, spre ce alimente sa ne îndreptăm atenția și ce să evităm pe perioada verii.
Consumă multe fructe și legume
Sărurile și mineralele care se pierd din cauza caniculei, trebuie înlocuite prin alimentație. Iar vara avem o varietate de fructe și legume proaspete, delicioase, de care ne putem bucura. Dacă ai norocul de a le lua chiar din gradina ta este și mai bine.
Bucură-te de diversitate și adu cât mai multe culori în alimentația ta, în special în zilele caniculare.
Mizează, în special pe acele alimente care conțin foarte multă apă, cum ar fi roșiile, castraveții, țelina, mărul, pepenele, caisele și capșunele. Toate aceste legume și fructe le poți consuma în starea lor crudă sau gătită.
Aceste fructe și legume nu doar că te vor hidrata, dar îți voi oferi și aportul de vitamine și minerale de care ai nevoie.
Alege meniuri cât mai ușoare
În zilele foarte calde este important sa nu îi dai prea mult de lucru corpului tău pentru a nu se supraîncălzi.
Deci alege meniuri ușoare, precum iaurt și cereale la micul dejun, carne de pasăre, vită sau pește, legume și salate. Pentru masa de prânz, optează pentru ciorbe și supe care te vor hidrata.
Ideal ar fi să mănânci puțin și des, pentru a evita căderile de calciu sau scăderea glicemiei.
Dacă simți nevoia de dulce te poți delecta cu o înghețată sau cu fructe și iaurt, cât și cu alte deserturi răcoroase și ușoare de vară, cum ar fi un cheesecake cu fructe de pădure, căpșuni sau zmeură dar și tarte cu fructe.
Evită grăsimile
Pentru că nu vrei să îi dai și mai mult de lucru organismului tău, alege să eviți consumul de grăsimi sau proteine animale.
Aceste alimente sunt mai greu de digerat iar astfel îți vei suprasolicita și mai mult corpul, făcându-l să îi crească temperatura.
Nu uita să te hidratezi cât mai des
Hidratarea este esențială în orice anotimp, dar cu preponderență în zilele de vară.
Bea cât mai multă apă, plată sau minerală și începe cu ea, încă de la primele ore ale dimineții.
Consumă cel puțin 2,5 l de apă pe parcursul zilei și evită acele alimente care te deshidratează precum cafeaua în exces, băuturile alcoolice sau alimentele cu efect diuretic. Alege, în schimb sucuri naturale de fructe și legume și bucură-te de vară.