Când este recomandată procedura de angiografie?

Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Foto: pexels

Angiografia este un test imagistic care folosește substanță de contrast și raze X pentru a evidenția vasele de sânge.

Această procedură este realizată de obicei sub anestezie locala prin introducerea unui cateter într-un vas de sânge si ghidarea acestuia până la zona dorită. Odată ajuns acolo medicul specialist va elibera o substanță de contrast care va putea evidenția circulația sanguină și posibilele întreruperi ale acesteia prin folosirea razelor X.

De cele mai multe ori aceste întreruperi sunt datorate aterosclerozei, o afecțiune cardiovasculară caracterizată prin îngustarea vaselor de sânge datorită depunerilor de grăsimi sau a plăcilor de aterom.

ADVERTISING

În funcție de zona corpului care necesită această procedură, angiografia poate fi de mai multe tipuri și anume:

  • Angiografie coronariană sau coronarografia - procedură efectuată pentru a verifica vasele de sânge de la nivelul inimii; 
  • Angiografie cerebrală - folosită pentru a verifica potențialele probleme de circulație sanguină la nivelul creierului; 
  • Angiografie pulmonară - procedură efectuată pentru a pune în evidență vasele de sânge de la nivelul plămânilor; 
  • Angiografie renală - folosită pentru a observa circulația sângelui către rinichi.

Deoarece îngustarea sau blocarea vaselor de sânge poate duce la complicații severe sau chiar deces, situațiile când angiografia poate fi recomandată sunt destul de numeroase.

ADVERTISING

Când este recomandată procedura de angiografie?

Deoarece angiografia reprezintă una dintre cele mai clare metode de a evidenția circulația sângelui în organism, această procedură poate fi folosită atât pentru diagnosticare cât și pentru monitorizare.

De cele mai multe ori angiografia poate fi recomandată pentru cazurile de:

Angină

Angina este o durere în piept cauzată de circulația întreruptă către mușchii inimii, aceasta semnalând de obicei o creștere a riscului de apariție a infarctului sau a accidentului vascular cerebral.

Simptomul principal al anginei este durerea în piept, durere care poate iradia și spre brațe, maxilar, gât sau spate și care poate fi declanșată de activități fizice solicitante sau de stres.

ADVERTISING

Deoarece angina este cauzată de obicei de ateroscleroză, medicul specialist poate recomanda efectuarea unei angiografii în funcție de fiecare caz în parte.

Anevrismul cerebral

Această afecțiune este caracterizată prin dilatarea unui vas de sânge de la nivelul creierului. 

În unele cazuri acestea se pot dilata până la rupere, rezultând astfel la vărsarea sângelui în creier.

Chiar dacă un anevrism rupt reprezintă o urgență medicală datorită riscului mare de deces, majoritatea anevrismelor nu se rup însă, acestea necesitând în schimb tratament de prevenție sau de înlăturare prin intervenții chirurgicale specifice.

Deoarece anevrismul apare la nivelul vaselor de sânge, angiografia poate fi folosită pentru a identifica zona afectată sau pentru a monitoriza anevrismul în cazul în care nu se alege un tratament direct.

Boala arterială periferică

O afecțiune cardiovasculară destul de des întâlnită, aceasta afectând circulația sanguină către mușchii membrelor inferioare.

Simptomul principal al acestei afecțiuni este durerea, aceasta fiind de obicei de scurtă durată și de intensitate ușoară sau severă.

Chiar dacă boala arterială periferică nu reprezintă un risc iminent de deces, continuarea dezvoltării aterosclerozei la acest nivel poate crește riscul de apariție a altor complicații mai severe cum ar fi boala coronariana, infarctul sau accidentul vascular cerebral, motiv pentru care medicul ar putea recomanda procedura de angiografie de artere periferice.

Boala coronariană

Boala coronariană este o afecțiune care apare atunci depunerile de grăsimi îngustează arterele care trimit sânge către inimă.

Deoarece această afecțiune se dezvoltă de obicei pe parcursul a zeci de ani, este posibil ca aceasta să nu prezinte simptome până în momentul în care apare o obstrucție semnificativă sau un infarct de miocard. 

Cu toate acestea, odată cu depunerea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge, anumite simptome cum ar fi angina și dispneea pot să apară, iar acestea de multe ori pot informa medicul că este nevoie de o angiografie.