Centrele de vaccinare antiCovid din București au rămas fără niciun loc liber pentru luna ianuarie, singurul interval pus la dispoziție, deocamdată, de autorități. Astfel, o mulțime de bucureșteni s-au trezit că nu mai au ce programare să își facă, după ce platforma a fost câteva ore, imediat dupa lansare, nefuncțională.
La trei ore după ce s-a dat statul pentru înscrierea în cea de-a doua etapă de vaccinare și după mulți nervi întinși, STS a anunțat că a rezolvat problemele. Astfel, dacă până atunci doar medicii de familie au avut succes cu înscrierea, începând cu ora 18:30 oamenii au reușit să intre și au ”dat năvală”, la propriu.
Pentru București, însă, a fost cam târziu
Astfel, între 18.30 și 20.30 se epuizaseră toate locurile în cele 7 centre de vaccinare din București.
”Deja locuri libere 0? Se mai lucrează la platformă sper…”, a scris pe Facebook o persoană care încerca să găsească un loc liber pentru programare.
Înformația a fost confirmată la Digi24 de un operator call center, în cadrul unui experiment inedit. Moderatorul emisiunii la care era invitat dr. Valeriu Gheorghiță, cel care conduce campania de vaccinare, a vrut să își programeze părinții prin call center, iar operatorul i-a explicat că în București nu mai sunt sloturi libere.
”În următoarele zile vom reevalua situția. (...) Nu avem suficiente doze din păcate, trebuie să asiguram și rapelul”, a spus medicul.
Valeriu Gheorghiță a mai anunțat că în București sunt circa 24 de puncte de vaccinare și peste 1.500 de persoane se vaccinează zilnic.
”Noi am pus o limita de maximum 700.000 de locuri la nivel național pentru următoarele 20 de zile. Nu vrem să cădem în cealaltă extremă - să avem persoane care se programează și să nu avem doze. (...) Creștem și numărul de centre, și numărul de sloturi”, a dat asigurări acesta.
Conform datelor oficiale, astăzi s-au făcut circa 18.000 de înscrieri pe minut pentru vaccinare, numărul total fiind astăzi de circa 190.000
O altă soluție invocată de Valeriu Gheorghiță ar fi redistribuirea de doze de la nivel național câtre București, în cazul în care sunt zone unde nu s-au făcut prea multe înscrieri.
Ce soluții au bucureștenii
Și totuși, pentru cei interesați, după ora 21.00 mai erau 1.900 de locuri disponibile pentru programare în județul Ilfov.
Potrivit autorităților, locul de domiciliu nu a fost niciodată un impediment pentru a programa vaccinarea în altă localitate.
”Există o arondare geografică, adică, vă veți programa în centrul cel mai apropiat de domiciliul dumneavoastră, fie domiciliul de rezidență, unde locuiți efectiv, fie din cartea de identitate”, a explicat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.