Beneficiile chirurgiei bariatrice. Când este recomandată și ce presupune?

Beneficiile chirurgiei bariatrice. Când este recomandată și ce presupune?
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Persoanele cu probleme de greutate încearcă, de cele mai multe ori, toate metodele posibile pentru a slăbi. Uneori, însă, pare că singura soluție rămasă este chirurgia bariatrică. Află ce presupune aceasta, când este recomandată și care sunt beneficiile intervențiilor bariatrice din rândurile de mai jos.

Ce presupune chirurgia bariatrică?

Chirurgia bariatrică reprezintă o serie de proceduri și intervenții medicale prin care se urmărește scăderea ponderală a pacientului. Bypass-ul gastric este cea mai cunoscută operatie de micsorare a stomacului, prin care se izolează complet o mică porțiune a stomacului, la care se conectează o parte din intestin.

ADVERTISING

Chirurgia bariatrică are ca obiectiv scăderea greutății în exces și îmbunătățirea calității vieții prin reducerea riscurilor asociate unor boli grave, precum:

  • Hipertensiunea arterială;
  • Diabetul zaharat;
  • Apneea în somn;
  • Infarctul miocardic;
  • Accidentul vascular ischemic.

În ce situații se recomandă chirurgia bariatrică?

Chirurgia bariatrică este recomandată persoanelor care se confruntă cu o greutate ce le pune în pericol viața, indiferent de vârstă. Astfel, condițiile de eligibilitate pentru efectuarea unei astfel de intervenții, se consideră, în general:

  • Existența unei obezități morbide (IMC > 40);
  • Obezitate de gradul II (IMC > 35) și comorbidități (diabet, boli cardiovasculare etc.);
  • Atunci când toate celelalte metode de scădere în greutate au dat greș, iar pacientul înțelege și își asumă riscurile la care se supune în urma intervenției, cât și consecințele acesteia.
ADVERTISING

Care sunt beneficiile chirurgiei bariatrice?

Intervențiile chirurgicale bariatrice ajută la scăderea în greutate pe termen lung, însă amploarea rezultatelor finale depinde mult de tipul intervenției și de schimbările în stilul de viață pe care pacientul le adoptă și le menține. De asemenea, multe dintre afecțiunile existente înainte de operație pot fi ameliorate sau chiar tratate în urma scăderii în greutate.

Chirurgia bariatrică poate îmbunătăți considerabil capacitatea de a efectua activitățile zilnice și crește calitatea vieții, încrederea de sine și performanțele fizice și cognitive ale pacientului. O astfel de schimbare este, de asemenea, o modalitate de transformare estetică, cu implicații pe toate planurile, personal, social sau profesional.

ADVERTISING

Un avantaj din punct de vedere medical este faptul că intervențiile bariatrice nu modifică absorbția substanțelor nutritive din intestine, ceea ce înseamnă că nu vor exista deficiențe de vitamine sau minerale postoperatoriu. Totodată, în urma operației, senzațiile chinuitoare de foame nu vor mai apărea, pacientul simțindu-se sătul și bine hrănit.

Tipuri de intervenții bariatrice

Gastrectomie longitudinală (Gastric Sleeve) 

Micșorarea ireversibilă a stomacului cu aproximativ 80%, dar fără o afectare majoră a funcției digestive. Absorbția substanțelor nu se modifică, singura diferență fiind reducerea producției de grelină (hormonul care dă senzația de foame). Consumul alimentar postoperatoriu este unul obișnuit, dar trebuie respectate anumite cantități.

Bypass Gastric (BPG) și Mini-Bypass Gastric (mini-BPG)

Bypassul gastric este o intervenție laparoscopică ce presupune crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni și suturarea acestuia de o parte a intestinului subțire. Mini-bypass-ul gastric este o simplificare tehnică a BPG, acționând atât restrictiv, cât și prin diminuarea absorbției alimentare.

SADI-S

SADI-S presupune combinarea unui Gastric Sleeve (restricție alimentară) cu reducerea absorbției intestinale.

Diversia bilio-pancreatică

Aceasta este o intervenție laparoscopică ce presupune rezecția longitudinală a stomacului și devierea tranzitului intestinal de la stomac la o parte a intestinului subțire. Se reduce, astfel, segmentul intestinal, perturbând absorbția caloriilor și a nutrimentelor. Intervenția se adresează cazurilor grave de obezitate morbidă.

Chirurgia bariatrică reprezintă alternativa salvatoare atunci când toate celelalte metode de scădere a greutății eșuează. Aceasta se adresează, în principal, cazurilor grave de obezitate, beneficiile fiind mai importante decât riscurile implicate.