AstraZeneca și Universitatea Oxford recunosc o eroare în fabricația vaccinului antiCovid. Greşeala poate fi însă una benefică, dar americanii cer teste suplimentare

AstraZeneca și Universitatea Oxford recunosc o eroare în fabricația vaccinului antiCovid. Greşeala poate fi însă una benefică, dar americanii cer teste suplimentare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

AstraZeneca și Universitatea Oxford au recunoscut miercuri că a existat o eroare în fabricația vaccinului experimental anti-Covid, care ridică semne de întrebare cu privire la rezultatele preliminare obținute până acum.

Anunțul referitor la eroare vine la câteva zile după ce compania farmaceutică și universitatea britanică au descris vaccinul ca fiind ”foarte eficient” și nu menționează de ce o parte dintre participanții la studiu au primit doze mai mici în prima dintre cele două faze ale testării.

ADVERTISING

Astfel, 2.741 de persoane au primit jumătate de doză în prima fază și apoi o doză completă, a precizat AstraZeneca, în timp ce 8.895 de persoane au primit două doze complete, informează Time.

Eroarea a fost însă una benefică, pentru că cercetătorii au constatat astfel că administrarea unei doze mai mici face vaccinul mai eficient (90%) comparativ cu administrarea celor două doze duble (70%), informeaza The Guardian.

În schimb, Time precizează că în cel de-al doilea caz eficiența ar fi fost de 62%, iar combinate, cele două rezultate au arătat că vaccinul ar fi 70% eficient.

ADVERTISING

Rezultatele parțiale anunțate luni de AstraZeneca se bazează pe studii ample, aflate în desfășurare în Marea Britanie și Brazilia, al căror scop este stabilirea dozei optime de vaccin și monitorizarea siguranței și a eficienței lui. Multiple combinații și doze au fost încercate pe voluntari, rezultatele fiind comparate cu cele obținute în cazul vaccinului împotriva meningitei sau injectării de doze saline.

În declarația de miercuri, Universitatea Oxford mai precizează că niciunul dintre participanții la studiu care au primit doza mai mică nu are peste 55 de ani. Se știe că tinerii au un răspuns imunitar mai puternic decât vârstnicii, prin urmare este neclar dacă nu cumva eficacitatea în acest caz a fost dată de vârsta lor, nu de dimensiunea redusă a dozei.

ADVERTISING

Vaccinul AstraZeneca/ Oxford declanşează o reacţie puternică a sistemului imunitar în cazul vârstnicilor

De asemenea, felul în care au fost combinate procentele de eficiență pentru a obține media de 70% este pus sub semnul întrebării.

Sarah Gilbert, unul dintre cercetătorii care au condus studiul Oxford, spune că rămâne de stabilit doza corectă de vaccin care generează cel mai bun răspuns imunitar.

Nici prea puțin și nici prea mult. Prea mult ar putea să dea un răspuns mai slab, de asemenea. Vrei să afli cea mai bună doză, așa că poți ținti fără să nimerești, mai ales când încerci să obții totul rapid și din prima încercare”, a mai spus ea.

Cei care au învins virusul! Aventura unor cercetători și manageri din trei laboratoare care au intrat în cursa pentru salvarea lumii

Detaliile cu privire la studiu și rezultatele obținute vor fi publicate în revistele medicale și furnizate autorităților din UK, pentru a decide dacă autorizează distribuția vaccinului.

În plus, Moncef Slaoui, care conduce programul american de vaccinare împotriva Covid-19, Operation Warp Speed, a susținut o declarație de presă în care a anunțat că s-ar putea decide modificarea studiului realizat de AstraZeneca în SUA prin includerea în cercetare a doze înjumătățite. ”Dar vrem să facem asta pe baza datelor științifice”, a precizat el.

Vaccinul urmează să fie aprobat de agențiile de reglementare a medicamentelor și produselor medicale, caz în care ar  putea fi pus la dispoziție în săptămânile următoare.

CEO-ul AstraZeneca: Vaccinul împotriva COVID-19 ar putea deveni disponibil în decembrie


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇