Anchetă la Spitalul Județean Sibiu, după dezvăluirile unui asistent: Am văzut oameni care efectiv mor de vii. Nu mor de COVID, mor asfixiați, sedați. Ce spune ministrul Sănătății

Anchetă la Spitalul Județean Sibiu, după dezvăluirile unui asistent: Am văzut oameni care efectiv mor de vii. Nu mor de COVID, mor asfixiați, sedați. Ce spune ministrul Sănătății

Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a deschis un dosar pentru a ancheta modul în care au fost tratați pacienții cu COVID la secția ATI a Spitalului Județean Sibiu.

Anunțul a fost făcut luni de prim-procurorul Ion Veștemean, anchetatorii autosesizându-se în urma unor dezvăluiri publicate duminică de publicația locală Turnul Sfatului.

Jurnaliștii au stat de vorbă cu un fost asistent care le-a spus că pacienții erau sedați cum ajungeau pe secție, ceea ce reprezenta o condamnare la moarte. Deși a vrut să-și mențină anonimatul, asistentul a precizat însă că, dacă va fi un dosar deschis, va sta de vorbă cu procurorii și le va spune tot ce știe.

ADVERTISING

”Pe un om cu insuficiență respiratorie dacă îl sedezi, moare. Pentru că în insuficiență respiratorie nu se dă de dormit și seara. Se face terapie. Se face oxigeno-terapie. Cum îți explici că vine din spital un caz. O doamnă operată, 'deschisă, închisă' de un chirurg anume. O ciroză hepatică. S-a gândit să o ducă în modular să mai moară unul de COVID.

Da, oamenii se omoară. Și eu am omorât oameni, pentru că am lucrat acolo. Chiar dacă din toate puterile mele am încercat să fac totul să nu încarc acele seringi cu sedare”, a declarat asistenul, identificat ca domnul S., pentru publicația citată.

El susține că în mod constant seringile automate se încarcă cu Midazolam, Propofol și Fentanyl - anestezice și sedative extrem de puternice.

ADVERTISING

”Salvatorul nu poate fi criminal, el trebuie să salveze vieți. Ce am văzut eu nu poate fi închipuit de o viață de om. Am văzut oameni care efectiv mor de vii. (…) Nu am văzut pe nimeni intubat care să fie apoi detubat la ATI Sibiu. O singură doamnă am văzut că a deschis ochii, intubată fiind, cu sedare în venă. M-am gândit, Doamne, Dumnezeule, nu e un doctor să o supraveghem, poate reîncepe să respire singură.

Nu. Mi s-a spus să mărim sedarea la maxim și să-i mai băgăm și Midazolam (este un medicament cu acțiune de scurtă durată utilizat pentru a induce sedarea, o stare de calm, somnolență sau somn și care înlătură anxietatea și tensiunea musculară - n.red.), pe lângă Propofol și Fentanyl. Sunt convins că acea femeie a murit de vie. Și altă femeie, și alți bărbați. Ei practic nu mor de COVID, mor de clostridium, mor asfixiați, mor sedați”, a continuat Domnul S.

ADVERTISING

Pacienți legați pentru că se zbat când rămân fără aer

El spune că pacienții inclusiv au fost legați de pat și ținuti fără apă și mâncare și a dat publicației și poze care arată rănile suferite de aceștia.

”Se întâmplă. Din cauza CPAP-ului, inspirul și expirul omului nu se activează, nu mai are aer și omul se asfixiază și devine agitat. Când devine agitat, îl sedează. Au fost cazuri când, din disperare că rămân fără aer, au devenit agitați și și-au rupt branulele, legăturile.

Dar de aici, să-i sedezi până la moarte, să-i răstignești ca pe vite și să-i legi de paturi e cale lungă. În plus, pe toți îi pun pe poziția pe spate, care poziție pe insuficiență respiratorie poate fi letală”, mai spune asistentul.

El arată că într-o lună doar trei bolnavi ajunși la ATI au plecat, și asta pentru că au avut aparținători care au presat pentru a afla informații despre ei.

”Această crimă, și știu ce spun, trebuie oprită. (...) Abator e puțin spus. Niciodată nu am crezut că noi, oamenii, ne omorâm între noi”.

”În comparație cu Cluj sau Alba, e inuman ce e aici”

El critică și faptul că spitalul folosește rezidenți care încă sunt în formare și care nu sunt supravegheați și pot perpetua apoi aceste practici care ucid oameni.

”Sunt băgați rezidenți la înaintare, de anul unu, de anul doi. Sunt supravegheați o dată pe săptămână de un medic, în cel mai bun caz. În comparație cu Cluj sau Alba, e inuman ce e aici.

În Alba sunt camere pe pacient, nu se poate ascunde nimic. Acolo, când iese și spune că am făcut tot ce am putut, dar a murit, îl crezi. Una angajată cu buletinul de unde să știe că nu se face o injecție cu acul îndoit? Noi nu ne putem omorî sibienii între noi”, a completat Domnul S.

Ce spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, luni, că declarațiile respective trebuie să fie verificate.

”Vom încerca să vedem ce s-a întâmplat de fapt acolo. Am citit şi eu parte din articolul din publicaţia din Sibiu, este absolut şocant. Nu am primit sesizări că s-ar întâmpla ceva măcar asemănător în alte secţii.

În momentul acesta vorbim despre o relatare dintr-un articol de presă, lucru care trebuie verificat”, a declarat Vlad Voiculescu.

Sibiul e județul cu cele mai multe decese cauzate de COVID la 100.000 de locuitori de la începutul pandemiei - 176,5. Locul doi este ocupat de județul Brăila, la 13 decese distanță.

Jurnaliștii de la Turnul Sfatului au cerut explicații de la spital, dar nu au primit răspuns. Acum întrebările vor fi puse direct de procurori.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇