Autorităţile sanitare din Republica Moldova au descoperit bacteria care provoacă holera pe o plajă de pe malul Nistrului.
Centrul de Sănătate Publică a confirmat existența bacteriei periculoase la Vadul lui Vodă. Plaja a rămas deschisă și a fost aglomerată marți, scăldatul în zonă nu a fost interzis, iar oamenii spun că nu au fost avertizaţi, relatează TVR.
Salvamarii care lucrează pe plajă în fiecare zi au spus că specialiştii Centrului de Sănătate Publică prelevează probe din această zonă cel puţin o dată pe săptămână, dar până în prezent autoritățile sanitare nu i-au avertizat despre prezența bacteriei holerei.
Centrul de Sănătate Publică din Chișinău a anunțat că va continua verificările și va monitoriza bazinele acvatice din Republica Moldova.
Medicul infecționist Carmen Dorobăț, din Iași, a declarat că apariția holerei este favorizată de nerespectarea condițiilor de igienă, aceasta fiind o boală bacteriană care se transmite pe cale digestivă, conform site-ului stirimoldova24.ro.
„Oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre o transmitere aerogenă, cum s-a întâmplat în cazul Covid și nu vom avea un val ca acela la care am asistat în anii trecuți. Dar, categoric, trebuie luate măsuri de precauție în tot ceea ce înseamnă condiții de igienă", a declarat ea.
Specialista a mai spus că trebuie verificată starea de sănătate a persoanelor care intră în România dinspre Republica Moldova, iar cei care pleacă în această țară „să aibă grijă de tot ceea ce înseamnă condiții de igienă, inclusiv zonele unde se cazează, spatiile în care se alimentează și de unde beau apă".
Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC), infecția cu bacteria holerei poate surveni fără manifestări, dar poate fi severă. Simptomele includ diareea, vărsăturile, crampele musculare și pierderea rapidă a fluidelor din corp care duce la deshidratarea severă. În lipsa tratamentului medical, decesul poate surveni în câteva ore.
Numeroase cazuri de holeră au fost semnalate în Mariupol, orașul ucrainean cucerit de trupele ruse după un asediu îndelungat. Condițiile de trai sunt medievale, iar orașul riscă să se confrunte cu o epidemie de holeră, au avertizat oficialii locali.