A fost descoperit un nou tip de celule cerebrale. Descoperire importantă inclusiv când vine vorba despre Alzheimer

A fost descoperit un nou tip de celule cerebrale. Descoperire importantă inclusiv când vine vorba despre Alzheimer
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un nou tip de celule a fost descoperit atât în creierul nostru, cât și al șoarecilor, iar acestea ar putea schimba felul în care înțelegem boli precum Alzheimerul și epilepsia. Oamenii de știință speră că descoperirea ar putea fi un pas înainte către tratamente revoluționare pentru bolile neurologice.

Celulele ovoidale, căci despre ele este vorba, se găsesc în număr mic în lobul temporal și sunt responsabile pentru procesul prin care creierul nostru diferențiază un obiect nou de unul familiar, se arată într-un raport publicat de Universitatea British Columbia.

Acestea se activează atunci când întâlnim un obiect necunoscut, declanșând un mecanism care stochează informația și permite recunoașterea lui pe termen lung.

Cercetătorii sugerează că acest mecanism poate fi esențial pentru supraviețuire și interacțiunile zilnice, influențând felul în care învățăm și reacționăm la stimuli noi.

Unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, Adrienne Kinman, a identificat inițial celulele ovoidale în mostre de creier de șoarece. Ulterior, s-a descoperit că acestea sunt prezente și în creierul altor animale, dar și la oameni.

Cercetătorii cred că o disfuncție a celulelor ovoidale ar putea contribui la afecțiuni precum boala Alzheimer, epilepsia și tulburările din spectrul autist. Dacă aceste celule devin hiperactive sau sunt prea puțin active, memoria de recunoaștere poate fi afectată.

Echipa de cercetare investighează acum modul în care aceste celule pot fi reglate pentru a preveni sau trata astfel de afecțiuni.

Descoperirea reprezintă un pas major în înțelegerea memoriei și ar putea duce la noi terapii care să îmbunătățească viața celor afectați de tulburări neurologice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇