Corpul nostru este asemenea unei mașinării complexe. Pentru a funcționa în parametrii optimi, trebuie să îi asigurăm toate substanțele de care are nevoie. Aceste substanțe sunt de fapt nutrienți obținuți din carne, cereale, fructe și legume, necesari pentru a ne oferi energia de care avem nevoie pentru a ne desfășura activitățile zilnice. În plus, ne ajută să ne menținem sănătoși și ne protejează de boli. Află care sunt cei mai esențiali nutrienți pentru sănătatea noastră și ce rol joacă în organism.
Proteine – echipa de constructori super-puternici
Organismul are nevoie de 0.8-2.2 grame de proteine per kg corp. Secretul unui corp sănătos stă în dozarea optimă de proteine. Proteinele sunt blocuri de aminoacizi, un fel de constructori super-puternici responsabili pentru construirea și repararea țesuturilor din organism, inclusiv mușchii, pielea, părul și oasele. Sunt importante și pentru stimularea funcției imunitare și producție de enzime și hormoni. De regulă, le găsim în carne, pește, ouă, produse lactate, leguminoase și nuci. Atunci când nu reușim să ne asigurăm aportul optim de proteine din alimentație, putem alege suplimente sub formă proteine fie de origine animală, din zer sau vegetale.
Carbohidrați - combustibilul principal al organismului
Carbohidrații sunt considerați principala sursă de combustibil pentru organism. Aceștia se descompun în glucoză, care este utilizată apoi de celule pentru a produce energie. De obicei, carbohidrații îi regăsim în cereale, fructe și legume, dar și în produsele lactate. Rolul carbohidraților nu se rezumă doar la oferirea de energie. Ci și la stabilizarea nivelului de zahăr în sânge și la menținerea masei musculare prin prevenirea descompunerii proteinelor.
Grăsimi - pentru o inimă sănătoasă
Știm cu toții ce se spune despre grăsimi: că nu sunt deloc sănătoase. Realitatea este că, anumite grăsimi, cele sănătoase, cum ar fi grăsimile saturate regăsite în carnea roșie sau produsele lactate, și grăsimile nesaturate care se găsesc în uleiul de măsline, avocado sau nuci și semințe, sunt indispensabile organismului. Desigur, consumate cu moderație. Grăsimile ne oferă energie, ne protejează organele interne și inima și ne ajută să absorbim vitaminele liposolubile. Totodată, acestea joacă și un rol important în prevenirea bolilor de inimă, funcția creierului și producția de hormoni.
Vitamine și minerale - pentru menținerea optimă a sănătății
Pentru a ne menține starea optimă de sănătate, avem nevoie de vitamine și minerale. Acești micronutrienți joacă un rol vital în diferite funcții ale organismului, inclusiv funcția imunitară sau producția de energie. Le regăsim în fructe, legume, lactate, carne, ouă și nuci și avem nevoie să le consumăm zilnic.
Apa - un nutrient neglijat, dar cel mai important pentru organism
Există studii care au demonstrat faptul că organismul nostru poate rezista timp îndelungat fără alimente. Însă nu și fără apă. Apa este un nutrient indispensabil vieții, fără de care nu am putea supraviețui. Până la 75% din masa corporală este apă. Doar câteva zile fără hidratare sunt suficiente pentru ca organismul să aibă de suferit. Apa este esențială pentru digestie, reglarea temperaturii, eliminarea deșeurilor toxice din corp, fiind baza fiecărei celule.
Cum ne asigurăm toți nutrienții esențiali pentru sănătate? Consumând o dietă echilibrată și variată și apelând la suplimente de calitate atunci când situația o impune. Consumul variat și regulat de fructe, legume, cereale integrale, proteine și grăsimi sănătoase, ne va asigura toate substanțele nutritive de care organismul nostru are nevoie. De asemenea, este necesar să limităm și consumul de zahăr și alimente procesate, pentru ca nutrienții să se fixeze în organism și să ne menținem plini de energie.