3 situații specifice în care examenul medical la locul de muncă este obligatoriu

3 situații specifice în care examenul medical la locul de muncă este obligatoriu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sănătatea angajaților ar trebui să fie o prioritate în cadrul oricărei companii, controalele medicale periodice fiind obligatorii prin lege. Aceste examene medicale periodice joacă un rol important în menținerea sănătății și siguranței angajaților și în prevenirea accidentelor de muncă. Scopul unui astfel de examen este de a evalua starea de sănătate a angajaților și de a identifica potențiale probleme de sănătate sau chiar riscuri asociate cu mediul de lucru care ar putea duce la apariția unor boli profesionale (valabil mai ales pentru angajații care sunt expuși la diferite substanțe chimice, zgomot puternic sau alți factori de risc). 

ADVERTISING

În afară de controalele medicale periodice, există și alte situații specifice în care se impune un astfel de examen. Iată care sunt acestea:

Controlul medical la angajare

Orice persoană care vrea să se angajeze trebuie să treacă printr-un examen medical care va determina dacă este sau nu aptă pentru îndeplinirea sarcinilor de lucru. Acest control medical este obligatoriu – potrivit Codului Muncii, angajatorul poate fi sancționat cu o amendă de până la 3.000 lei dacă nu are avizul medicului specializat în medicina muncii - angajatorul este cel care decide cu ce cabinet specializat în astfel de servicii va colabora pentru controalele medicale ale viitorilor angajați. Dacă ești în căutarea unor servicii de medicina muncii de calitate în Pitești, poți apela cu încredere la echipa Natisan.ro. 

ADVERTISING

Controlul medical la angajare include: anamneza (informații referitoare la problemele medicale cu care s-a confruntat angajatul de-a lungul timpului), examen clinic general și examene medicale clinice și paraclinice. Spre exemplu, medicul poate decide că angajatul are nevoie și de un control oftalmologic, de o vizită la un cardiolog sau de analize de sânge.

Controlul medical de adaptare

În prima lună de la angajare, medicul specialist în medicina muncii poate recomanda unui angajat un control medical de adaptare. Acest examen este necesar mai ales în mediile toxice sau la locurile de muncă cu zone de risc, care pot fi dăunătoare sau periculoase pentru angajați. În urma mai multor teste specifice se va stabili dacă angajatul este compatibil cu postul pe care a fost angajat. Există situații în care angajatul cu probleme mai vechi de sănătate (cum ar fi boli cronice) se confruntă cu o agravare a simptomelor bolii în urma acțiunii factorilor de risc ai mediului în care lucrează.

ADVERTISING

Controlul medical la reluarea activității

În cazul în care angajatul a lipsit de la job pentru o perioadă de minim 90 de zile din cauze medicale sau minim 6 luni pentru orice alte cauze, reîntoarcerea sa la locul de muncă este condiționată de un examen medical. Un astfel de control are scopul de a confirma că angajatul încă mai este apt pentru exercitarea funcției avute. Dacă se constată că angajatul nu își mai poate îndeplini sarcinile de lucru sau că postul actual este prea riscant pentru starea sa de sănătate, angajatorul are obligația de a recomanda acestuia un alt post potrivit pentru capacitatea de muncă. 

În concluzie, examenele medicale la locul de muncă au rolul de a menține sănătatea angajaților, dar și productivitatea muncii. Controalele medicale periodice pot reduce absenteismul prin identificarea și tratarea timpurie a problemelor medicale.