15 obiecte din casă care colcăie de bacterii. Sunt de mii de ori mai murdare decât toaleta

15 obiecte din casă care colcăie de bacterii. Sunt de mii de ori mai murdare decât toaleta
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Crezi că toaleta e cel mai murdar loc din casă? Surpriză: sticla din care bei apă poate avea de 40.000 de ori mai multe bacterii!

Adevărul e că multe dintre obiectele pe care le folosim zilnic – de la periuța de dinți și buretele de vase, până la telecomandă – sunt adevărate focare de microbi. Nu ne îmbolnăvesc imediat, dar ne pot provoca probleme neplăcute, mai ales dacă le ignorăm prea mult timp.

Jurnaliștii The Guardian au făcut o listă cu cele mai „subestimate” surse de bacterii din casă, plus sfaturi simple de igienă de la specialiști.

Robineții

După ce mergem la toaletă sau atingem ceva murdar, primul lucru pe care punem mâna sunt robineții. „Dacă nu ai robinet cu manetă, cum sunt în spitale, atunci riști contaminarea încrucișată”, avertizează microbiologul Jason Tetro, autorul cărții The Germ Code.

Robineții din baie și bucătărie trebuie curățați regulat. Dacă gătești și atingi carne crudă, ideal ar fi să pornești robinetul înainte de a apuca sa intri în contact cu produsul sau să dezinfectezi robinetul după.

burete de bucatarie pexels-kampus-6481586
Foto: Pexels

Bureții de bucătărie

„Mă mir că nu evoluează specii noi de viață în bureți”, spune profesorul Chuck Gerba, virolog.

Bureții sunt mediul perfect pentru dezvoltarea microbilor: umezi, plini de resturi alimentare și rareori curățați. Unii pot conține bacterii periculoase precum salmonella sau campylobacter, care provoacă toxiinfecții grave.

Dacă folosești burete de vase, poți să-l cureți în cuptorul cu microunde (ud și cu detergent, un minut). Ideal este să îl schimbi cam la 10 zile.

Tocătoarele

„Lumea doar le clătește”, spune Gerba. Iar dacă tai carne crudă, trebuie să știi că bacteriile se instalează în fisuri. Cel mai bine este să-l speli bine cu apă fierbinte și săpun sau să-l bagi în mașina de spălat vase.

Periuțele de dinți

Unele studii arată că periuțele pot conține până la 10 milioane de bacterii. Dieta bogată în zahăr favorizează înmulțirea bacteriilor nocive din gură. Spală periuța zilnic cu apă foarte fierbinte și schimb-o lunar. Nu uita nici de suportul periuței, unde se adună resturi.

pieptene pexels-cottonbro-6144282
Foto: Pexels.com

Pieptenele

Pieptenele murdar poate transfera ciuperci de pe scalp, favorizând mătreața sau infecțiile. Curățarea lunară este suficientă.

Recipientele pentru apă

Întunecoase, umede și rareori spălate, recipientele pentru apă (din sticlă, plastic sau inox) devin un adevărat festin pentru bacterii.

Dacă le folosești și pentru shake-uri proteice sau pentru sucuri, problema se agravează. Unele studii au detectat bacterii coliforme în 20% dintre sticle, iar altele au găsit 20,8 milioane de unități bacteriene - de 40.000 de ori mai mult decât pe colacul WC-ului.

Spală-le cu apă fierbinte, detergent și o perie curată. Nu uita de capace, paie sau dopuri.

Curelele de ceas

Curelele de cauciuc sau din material textil adăpostesc bacterii intestinale precum E. coli, arată un studiu din 2023.

Cele din metal au cel mai bun profil de igienă. Curăță-le des, mai ales după ce faci sport.

6 casti audio pexels-oskelaq-737471
Foto: Pexels.com

Căștile audio

Le atingi, le scapi pe jos, le dai cu împrumut, apoi le bagi în urechi - un loc cald și umed.

Unele studii au identificat pe ele bacterii precum E. coli și ciuperci. Curățarea frecventă este esențială.

Ochelarii

Zonele care ating pielea - sprâncene, nas, urechi - sunt încărcate cu bacterii. Deși nu sunt periculoase pentru oamenii sănătoși, pot crea probleme celor imunocompromiși. Curăță ochelarii cu apă caldă, săpun și o lavetă moale - nu cu alcool, care poate deteriora lentilele.

borcan de condimente pexels-valeriya-1516421

Borcanele de condimente

Un studiu din 2023 a arătat că borcanele de condimente sunt printre cele mai contaminate obiecte din bucătărie, mai ales când sunt atinse în timp ce se gătește carne crudă.

Recipientele pentru sare și piper din restaurante sunt și ele foarte murdare, potrivit unui studiu din 2010.

Pungile reutilizabile

„Pungile reutilizabile se contaminează frecvent cu bacterii din carne crudă și legume”, explică Gerba. Lăsate în portbagaj, creează un incubator bacterian.

Într-un studiu, peste 50% din pungi conțineau bacterii coliforme, iar 8% E. coli. Spală-le periodic - cele din bumbac sunt cele mai igienice.

Întrerupătoarele

Un studiu a descoperit că aproape un sfert dintre întrerupătoare aveau virus gripal la o oră după ce au fost atinse de o persoană bolnavă.

În hoteluri, sunt unele dintre cele mai murdare suprafețe.

telecomanda pexels-karolina-grabowska-5202957
Foto: Pexels.com

Telecomenzile

Telecomenzile sunt atinse de mii de ori și aproape niciodată curățate. Un studiu a arătat că pot fi de 15 ori mai murdare decât colacul de toaletă.

Perdelele de duș

Perdelele de duș pot avea de 60 de ori mai multe bacterii decât colacul WC-ului, arată un mic studiu.

În plus, umezeala și mucegaiul se dezvoltă rapid. Tetro recomandă curățarea perdelei ori de câte ori curățăm cada sau cabina de duș. Se poate și spăla la mașină, din când în când.

aspirator pexels-lamiko-3616735
Foto: Pexels

Aspiratoarele

„Trebuie să ai grijă cum golești aspiratorul”, spune Gerba. În 10% dintre mostrele colectate s-a găsit salmonella. Aspiratoarele acumulează nu doar praf, ci și „hrană” pentru bacterii. Dacă e fără sac, goleşte-l afară, nu în bucătărie.

G.P.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇