15 milioane de oameni au murit de Covid în 2 ani, estimează OMS

15 milioane de oameni au murit de Covid în 2 ani, estimează OMS
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimează că în realitate 15 milioane de oameni au murit de Covid de la începutul pandemiei.

Asta înseamnă cu 13% mai multe morți la nivel global față de media normală pentru doi ani, potrivit BBC.

OMS consideră că majoritatea țărilor au subraportat decesele și, de aceea, bilanțul oficial mondial este de 5,4 milioane de morți.

Doar în India, estimează organizația, ar fi murit 4,7 milioane de oameni din cauza Covid, cifra care e de 10 ori mai mare decât cea oficială și reprezintă aproape o treime din totalul estimat.

ADVERTISING

OMS a măsurat pentru acest estimări mortalitatea în exces - adică acei oameni care au murit în plus, într-o regiune, față de o perioadă normală, fără pandemie.

Aceste calcule iau în considerare și morțile celor care au decedat din cauze afiliate Covid, cum ar fi lipsa accesului la tratament și spitalizare. E luat în calcul și nivelul extrem de redus de testare de la începutul pandemiei.

Însă experții OMS spun că majoritatea acestor 9,5 milioane de decese în plus față de cele raportate oficial au fost cauzate direct de virus și puține sunt cele cu impact indirect.

ADVERTISING

„Este un număr uriaș și e important să onorăm viețile pierdute și să îi tragem la răspundere pe cei responsabili de politicile publice. Dacă nu numărăm corect morții, vom pierde oportunitatea de a fi mai bine pregătiți data viitoare”, a spus dr. Samira Asma, de la departamentul de statistică al OMS.

Alături de India, țările cu cel mai mare număr de decese sunt Rusia, Indonezia, SUA, Brazilia, Mexic și Peru.

În Rusia, estimările OMS sunt de trei ori și jumătate mai mari decât cifrele raportate oficial.

ADVERTISING

Organizația mai precizează că pentru regiuni ca cele subsahariene, unde nu există acces la datele de mortalitate, estimările sunt mai mult speculative. Nu există statistici de încredere în 41 din cele 54 de state africane.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇