Am intrat în săptămâna decisivă pentru aderarea României la Spațiul Schengen și Austria rămâne singura țară care se opune.
Astfel, negocieri susținute se poartă pe numeroase canale.
În acest context, surse politice au declarat pentru SpotMedia.ro că ministrul de Interne, Lucian Bode, a plecat luni dimineață la Viena, pentru a discuta încă o dată față în față dosarul Schengen cu oficialii austrieci.
Potrivit acelorași surse, Bode a primit mandatul de negociere de la președintele Klaus Iohannis.
Vineri, pe 2 decembrie, când șeful statului s-a aflat în vizită de lucru la Atena, unde a participat și la summit-ul PPE, au existat zvonuri că ar urma să aibă o întâlnire bilaterală cu cancelarul austriac, Karl Nehammer.
Nu este clar dacă întâlnirea a mai avut sau nu loc, însă cert este că mesajele împotriva aderării României la Schengen au continuat. În orice caz, Iohannis se va întâlni și astăzi la Tirana cu Nehammer, unde cei doi participă la Summitul UE-Balcanii de Vest.
Cât despre Bode, aceasta este a doua vizită a sa la Viena, pentru a-i convinge pe oficialii austrieci că România îndeplinește toate condițiile pentru a fi primită în Schengen. După vizita din 23 noiembrie, Bode spunea că a primit asigurări că politicienii de la Viena nu au o problema în special cu noi, ci doar vor să sublinieze „nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”.
De asemenea, ministrul român mai spunea că le-a explicat că „aderarea României la Spaţiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”.
Însă chiar sâmbătă, Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a reiterat că „nu are sens” în acest moment să fie primite în Schengen România și Bulgaria, ci doar Croația.
„Pentru noi se aplică decizia conform căreia credem că are sens să includem Croaţia şi să nu includem acum Bulgaria şi România. Este important - în cazul sistemului de azil, reţineţi - ca trei aspecte de bază să funcţioneze: protecţia frontierelor externe, refuzurile şi distribuirea.
Adevărul este că multe lucruri nu funcţionează în aceste domenii. Şi, de aceea, trebuie să continuăm să muncim şi să luptăm”, a afirmat ministrul austriac, într-un interviu acordat Kurier, întrebat despre posibilul veto al Austriei cu privire la aderarea celor trei ţări la Schengen.