Viețile secrete ale asistenților europarlamentarilor. Cine sunt și ce fac acești eroi necunoscuți

Viețile secrete ale asistenților europarlamentarilor. Cine sunt și ce fac acești eroi necunoscuți
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

O armată de mii de oameni se străduiește zi și noapte să facă posibilă munca celor 720 de membri ai Parlamentului European.

Dar cine sunt acești eroi necunoscuți? Asistenții parlamentari acreditați (APA).

În funcție de gradul lor de vechime și de nevoile (sau capriciile) șefilor lor, asistenții parlamentari acreditați îndeplinesc zilnic o gamă amețitoare de sarcini, de la ușoare la foarte grele, scrie Politico.

Aceștia pot să cumpere cafea, să rezerve călătorii și să actualizeze jurnalul deputatului lor în Parlamentul European în fiecare dimineață. Apoi postează pe rețelele sociale, scriu discursuri sau comunicate de presă după-amiaza.

ADVERTISING

Asistenții parlamentari de încredere ajută la elaborarea de amendamente și rapoarte legislative, pentru a deschide calea pentru succesul angajatorului lor.

Sunt necesare flexibilitate și un anumit grad de ucidere a ego-ului. Un europarlamentar „este un Dumnezeu pentru asistenții săi”, scrie pe un blog o persoană anonimă care susține că a petrecut ani de zile ca APA în Parlamentul European.

”Zeii” pe care asistenții îi slujesc pot fi binevoitori sau răzbunători, iscusiți sau incapabili să folosească o imprimantă.

Pentru europarlamentari, angajarea oamenilor potriviți (deputații europeni angajează, de obicei, aproximativ trei APA cu sediul la Bruxelles, plus asistenți locali în circumscripția lor) la începutul mandatului le poate salva sau distruge funcția, potrivit europarlamentarului Daniel Freund.

ADVERTISING

„Printre cele mai importante decizii pe care le ia un europarlamentar este alcătuirea echipei”, a spus politicianul Verzilor germani, care a fost ales europarlamentar în 2019.

„Acei europarlamentari care sunt buni, care modelează legislația, care sunt vizibili în mass-media – adesea depind de cei pe care îi aduc în echipa lor”, a precizat el.

Ce trebuie să caute europarlamentarii la un asistent?

Deci ce ar trebui să caute europarlamentarii? Sfatul lui Freund este să cauți cei mai calificați oameni – nu pe nepotul cuiva din partidul tău căruia îi datorezi o favoare.

Postul implică a fi „asistent personal, secretar și consilier politic într-o singură persoană”, explică asistentul parlamentar Martin Silič de la Socialiști și Democrați.

ADVERTISING

„APA-urile poartă o mare responsabilitate pentru performanța bună a deputaților europeni”, a precizat el.

În timp ce salariul de pornire este cu mult peste media UE, postul implică ore lungi de muncă, un program haotic și excursii frecvente la Strasbourg. Ca să nu mai vorbim de o relație de lucru neobișnuit de strânsă cu șeful.

Jobul poate fi, de asemenea, extrem de plin de satisfacții, după cum mărturisește un asistent din grupul Partidului Popular European, Ivan Botoucharov.

”Când lunile de muncă la un dosar legislativ dau roade, este un sentiment grozav. Mulți APA spun la sfârșitul zilei: sunt epuizat, dar zâmbesc, pentru că este o muncă interesantă, dar și importantă”, a declarat el.

Pentru tinerii europeni implicați din punct de vedere politic, o perioadă ca APA este o oportunitate unică de a ajuta la formarea UE în conformitate cu principiile acelei persoane și, eventual, de a-și lansa o carieră în acest proces.

Freund se numără printre numeroșii deputați europeni care au lucrat anterior ca APA, între 2013 și 2014. Astfel de asistenți continuă adesea o carieră în instituțiile UE — sau în țările lor de origine, uneori chiar și ca miniștri.

Dar șefii lor europarlamentari pot fi predispuși atât la milă, cât și la mânie.

„Ei decid până la urmă cum decurge cariera ta”, a spus un APA, sub protecția anonimatului. Un europarlamentar îți poate schimba viața cu câteva apeluri telefonice, a subliniat persoana. „De asemenea, ar putea să se asigure că nu vei mai fi angajat nicăieri”, a mai spus asistentul.

Având în vedere riscurile, Freund îi avertizează pe aspiranții la funcția de asistent să se gândească bine înainte de a semna un târg faustian cu un europarlamentar cu care nu se potrivesc.

„Dacă te înțelegi bine cu europarlamentarul pentru care lucrezi, acesta poate fi – cred – cel mai bun job din lume. Dar dacă nu crezi în ceea ce fac ei din punct de vedere politic sau nu te înțelegi personal cu europarlamentarul pentru care lucrezi, acesta poate fi cel mai prost job din lume”, a declarat Freund.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇