Vicele Comisiei Europene a trimis o scrisoare Parlamentului de la București: Nu încălcați directiva UE pe Concurență!

Vicele Comisiei Europene a trimis o scrisoare Parlamentului de la București: Nu încălcați directiva UE pe Concurență!

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, a transmis o informare scrisă conducerii celor două Camere ale Parlamentului în care îşi exprimă îngrijorările cu privire la modificările aduse legii Consiliului Concurenţei.

Modul de numire şi demitere votat de deputaţi pentru conducerea Consiliului Concurenţei ar încalcă o directivă europeană.

„Comisia Europeană evaluează în prezent transpunerea exactă a acestei directive, precum şi necesitatea de a iniţia eventuale proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de către statele membre”, spune Vestager.

Ea solicită Senatului, for decizional pe proiectul de lege, să efectueze modificările astfel încât să fie transpusă legislaţia UE.

ADVERTISING

Scrisoarea de la Comisia Europeană

„Vă scriu în legătură cu modificările care se preconizează în domeniul dreptului concurenţei şi care includ o dispoziţie privind demiterea consiliului de administraţie al Consiliului Concurenţei.

Înţeleg că, la 20 decembrie 2022, Camera Deputaţilor a votat un proiect de lege care aduce anumite modificări la Legea concurenţei şi că urmează ca acest proiect să fie depus spre vot în Senat, în cursul lunii februarie.

Proiectul de modificare cuprinde o dispoziţie care stipulează numirea unui nou consiliu de administraţie al Consiliului Concurenţei. În baza acestei prevederi se pare că mandatul membrilor actuali ai CA al Consiliului Concurenţei înceta fără ca alte obligaţii să fie îndeplinite.

ADVERTISING

Independenţa autorităţilor naţionale de concurenţă şi, în special, rolul lor de lider autonom este de o importanţă capitală pentru aplicarea eficace a normelor UE în materie de dreptul concurenţei.

Directiva (UE) 2019/1 privind capacitatea autorităţilor de concurenţă ale statelor membre (Directiva ECN+) impune statelor membre să se asigure că autorităţile naţionale îşi îndeplinesc sarcinile şi îşi exercită competenţele în mod imparţial, independent şi exclusiv în interesul aplicării eficiente şi uniforme a articolelor 101 şi 102 din TFUE”, a transmis Margrethe Vestager, în scrisoarea adresată conducerii celor două Camere ale Legislativului şi obţinută de News.ro. 

ADVERTISING

Oficialul european precizează şi obligaţiile legale care trebuie îndeplinite atunci când vine vorba de demiterea unor membri în Consiliul Concurenţei.

„Pentru a asigura această independenţă, Directiva ECN+ prevede, în mod expres, că legislaţia naţională poate permite ca factorii de decizie din cadrul autorităţilor naţionale de concurenţă, în cazul de faţă membrii Consiliului Concurenţei, să fie demişi numai în două cazuri specifice:

  • (i) în cazul în care au fost găsiţi vinovaţi de comiterea unei abateri grave, prevăzută anterior în lege
  • (ii) în cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile pentru îndeplinirea atribuţiilor lor, stabilite în prealabil prin lege.

O dispoziţie legală care prevede revocarea totală sau parţială a consiliului de administraţie actual fără ca vreuna dintre aceste condiţii să fie îndeplinită, chiar dacă unii dintre membri ar putea fi numiţi din nou ulterior, ar încălca obligaţiile direct aplicabile impuse de Directiva ECN+.

După cum ştiţi, Comisia Europeană evaluează în prezent transpunerea exactă a acestei directive, precum şi necesitatea de a iniţia eventuale proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de către statele membre”, mai precizează Vestager.

Oficialul aminteşte că directorul general al Directoratului General pentru Concurenţă al CE a trimis o scrisoare ambasadoarei României pe lângă UE, pe 19 decembrie 2022, în care îşi exprima îngrijorările cu privire la acest proiect de lege care, în ciuda acestui fapt, a doua zi a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor.

Ea mai spune că are convingerea că Senatul „se va asigura că orice noi dispoziţii de modificare a Legii concurenţei nu contravin obligaţiilor care îi revin României în temeiul legislaţiei UE”. 

Reacţia şefei Senatului

În legătură cu acest subiect, preşedintele interimar al Senatuluil Alina Gorghiul a precizat că a luat act de îngrijorările Comisiei Europene privind independenţa Consiliului Concurenţei.

Ea a mai spus că Senatul va adopta propunerea legislativă, ţinând cont de directiva UE şi legislaţia europeană în domeniu.

„Am luat act de îngrijorările legate de independenţa instituţiei transmise de Comisia Europeană cu privire la schimbările făcute de Camera Deputaţilor la lege. Au mai existat îngrijorări similare şi în 2019 şi 2020, cu privire la posibila incompatibilitate cu legislaţia europeană.

Vă asigur că Senatul îşi doreşte o bună funcţionare a Consiliului Concurenţei şi asiguram Comisia Europeană că nu are motive de îngrijorare. Vom ţine cont de legislaţia europeană în domeniu în adoptarea oricărei legi”, a explicat Alina Gorghiu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇