Ultima bătălie a Angelei Merkel, care a devenit aproape sarcastică în Parlament

Ultima bătălie a Angelei Merkel, care a devenit aproape sarcastică în Parlament
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De fapt, dezbaterea bugetului ar fi trebuit să fie pentru cancelar un prilej de a se arăta mulţumit de bilanţul celor 15 ani de mandat. Dar pandemia de coronavirus a schimbat totul.

Ce discurs! Recomandări, avertismente, rugăminţi, solicitări.

Cancelarul Angela Merkel a îndemnat în Bundestag mai insistent ca niciodată în favoarea unor măsuri mai dure de combatere a pandemiei de coronavirus.

Aproape că a devenit sarcastică. Dacă oamenii "au acum în preajma Crăciunului prea multe contacte şi ulterior se va dovedi că a fost ultima sărbătoare împreună cu bunicii, atunci am făcut ceva greşit. Nu ar trebui să facem asta", a spus ea.

Germania ar putea ridica abia la primăvară restricțiile pentru limitarea Covid

Ultima sărbătoare fiindcă îi mută pe lumea cealaltă pe bunici şi bunicuţe, după ce copiii şi nepoţii nu au adus cu ei doar cadouri şi dragoste, ci şi ucigaşul virus.

ADVERTISING

Merkel a menţionat numărul oficial al morţilor de coronavirus în ultimele 24 de ore: 590, la nivelul întregii Germanii. Este un record trist.

Ea a luat hotărât apărarea recomandării făcute de institutul Leopoldina şi de alţi experţi, aceea de a reduce la minimum viaţa socială înainte de Crăciun şi în perioada dintre ani; de a închide mai devreme şcolile, de a avea cât mai puţine contacte sociale în afara familiei, de preferinţă deloc.

Disciplină, mai multă disciplină decât până acum.

Cale liberă pentru noi împrumuturi

În fapt este o încălcare a atribuţiilor, fiindcă premierii de land sunt cei care decid în ordinea constituţională a statului detaliile măsurilor de combatere a pandemiei în regiunile pe care le conduc.

Dar aşa luptă în Bundestag cancelarul, altminteri foarte la obiect, cu toată autoritatea ei împotriva pandemiei şi în favoarea celor care sunt ameninţaţi din grupele de risc.

ADVERTISING

Discursul a fost îndelung aplaudat de pe băncile creştin-democraţilor. Poate că unul sau altul s-a uitat cu uimire la cancelar, care a rostit deja acolo în plen sute de discursuri şi care va mai rosti doar câteva până la sfârşitul mandatului.

De fapt, în aer pluteşte deja o atmosferă de bun rămas.

Deja de 16 ori Angela Merkel a prezentat în plenul Parlamentului bugetul federal, l-a apărat, l-a recomandat, l-a decis împreună cu alţi responsabili. Miercuri ea a rostit ultimul discurs de acest gen.

Acest aspect a fost menţionat numai de reprezentanţii formaţiunii populiste de dreapta AfD. Fiecare dintre ei s-a bucurat în felul său de faptul că anul viitor bugetul nu va mai intra în responsabilitatea ei. Dar se bucură doar ei între ei.

De ani buni bugetul s-a întocmit fără contractarea de noi împrumuturi. Merkel a insistat anterior în cadrul diverselor coaliţii asupra acestui aspect, iar din 2014 fiziciana din defuncta RDG a putut anunţa cu mândrie că nu a mai împrumutat un ban, că a redus din datoria publică iar ţara a căpătat astfel un spaţiu de manevră mai larg.

ADVERTISING

Dar acum s-a terminat cu asta. Liderul grupului parlamentar al CDU/CSU, Ralf Brinkhaus, a declarat că este vorba de "un buget-Covid", iar grupul său creştin-democrat şi-ar fi dorit altceva.

Şi preşedinţia germană a Consiliului UE a eşuat

Nu doar bugetul federal s-a îndreptat în altă direcţie decât sperase cancelarul.

Şi tema ei de suflet, Europa, se clatină. Casa comună europeană scârţâie şi se năruie în aceste zile mai accelerat decât ne obişnuiserăm în ultimii ani. Germania mai deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului European până la sfârşitul anului.

Ce se va întâmpla acum? În partea succintă de discurs rezervată politicii externe, Merkel s-a referit la summit-ul UE care se desfăşoară începând de joi, precum şi la toate necunoscutele sale. "Aproape totul este încă în faza premergătoare deciziei", a explicat ea.

Cum urmează a funcţiona Brexit-ul, ieşirea Marii Britanii din piaţa europeană comună la sfârşitul acestui an, rămâne de văzut.

Întâlnirea dintre Boris Johnson şi Ursula von der Leyen s-a încheiat fără un acord pe Brexit. Duminică, termen limită pentru o decizie

Cum va arăta bugetul UE multianual - şi asta rămâne de văzut, pe fundalul opoziţiei manifestate de Ungaria şi Polonia.

Conflictul ameninţă să zdruncine UE din temelii.

În sfârşit, politica globală este în plină fază de reorganizare, cu o Chină care devine tot mai puternică, o Rusie care a redevenit între timp un adversar de nădejde, o Americă devenită temporar un aliat imprevizibil şi cu o Turcie care s-a înstrăinat, ca partener, de UE.

Preşedinţia germană a consiliului UE nu mai poate rezolva nimic din toate acestea.

Totul ar fi putut fi atât de frumos pentru cancelar în această zi. Colaboratorii ar fi scris pentru ea un discurs de început de campanie electorală, prin care Merkel s-ar fi lăudat pe ultima sută de metri cu politica ei de evitare a datoriilor, de încurajare a investiţiilor şi ar fi prezentat un bilanţ pozitiv al preşedinţiei germane a consiliului UE.

Dar nimic din toate acestea nu s-a realizat. Nu ştim nici măcar cine va conduce partidul ei, CDU, peste o lună.

Respect pentru această rundă finală

Cu toate acestea, felul în care responsabila în vârstă de 66 de ani şi-a făcut apariţia, cu empatie, emoţie şi patos, demonstrează că îşi continuă lupta.

Merkel luptă contra pandemiei şi pentru viaţa a mii de oameni mai în vârstă. Luptă pentru viitorul ţării. Luptă fiindcă vrea să-i atragă de partea ei pe premierii de land, dar şi pe oamenii care continuă să se oprească la taifas în jurul unei căni cu vin fiert.

Pentru această rundă finală tot respectul.

Christoph Strack


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇