Fostul vicepremier Gabriel Oprea a anunţat că va candida ca independent pentru un mandat de deputat în Bucureşti, el explicând că Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR), partid pe care l-a fondat, este într-un litigiu cu PMP. Oprea susţine că a decis să candideze ”la cererea militarilor şi poliţiştilor din toată ţara şi mai ales din Bucureşti”.
Gabriel Oprea a făcut anunţul privind candidatura sa ca independent pentru Camera Deputaţilor, duminică, într-o conferinţă de presă organizată la sediul Uniunii Militarilor şi Politiştilor “Mihai Viteazul” din Capitală.
”Am revenit la UNPR, m-au ales colegii iarăşi preşedinte, suntem într-un proces cu PMP-ul şi până atunci am hotărât să îi reprezint, la cererea lor, a militarilor, a poliţiştilor, să îi reprezint prin asociaţie şi din Parlamentul României, Comisia de Apărare”, a anunţat Gabriel Oprea.
El susţine că a decis să candideze ”la cererea militarilor şi poliţiştilor din toată ţara şi mai ales din Bucureşti” şi s-a arătat ”convins că va primi încrederea multor patrioţi români şi special a militarilor şi familiilor lor”.
”Sunt un om care m-am bătut pentru securitatea naţională a României în sensul bun al cuvântului. Astăzi parcă trăim într-o altă lume, avem un duşman comun, este această pandemie cred că trebuie toţi să fin solidari şi vedeţi şi dumneavoastră că în întreaga lume care luptă împotriva acestei pandemii în primele rânduri sunt alături de medici, de personalul medical, sunt militarii şi poliţiştii, oameni care jură să-şi apere ţara chiar cu preţul vieţii”, a mai explicat Oprea.
Gabriel Oprea a fost prefect al Capitalei, a deţinut două mandate de deputat şi unul de senator, fiind ales în Capitală şi a fost de asemenea ministru în mai multe Guverne, deţinând mai multe portofolii, inclusiv pe acela de vicepremier pentru siguranţa naţională.
Trimis în judecată de DNA pentru moartea polițistului Bogdan Gigină
În mai 2018, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină, care făcea parte din dispozitivul de însoţire a ministrului.
Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, "drepturi” neprevăzute de cadrul legal, "drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.
Gabriel Oprea a reacţionat printr-un mesaj pe Facebook, în care susţine că nu a beneficiat de nimic în plus faţă de alţi miniştri de Interne, că întotdeauna a respectat şi a iubit haina militară, că a respectat legea şi că în toată activitatea sa de vicepremier, de ministru al Apăririi şi al Internelor, a fost preocupat de asigurarea unor condiţii de muncă mai bune pentru militari şi poliţişti. El mai susţine că este nevinovat şi că are încredere că "justiţia va fi dreaptă şi va restabili adevărul de necontestat".
Pe 26 septembrie 2016, Oprea a demisionat din Senat, după protestele declanșate de respingerea de către senatori a cererii DNA de începere a urmăririi penale pentru ucidere din culpă în dosarul morții lui Bogdan Gigină.
Citește și: