Washingtonul a avertizat Insulele Solomon că va riposta în consecinţă dacă China va instala o prezenţă militară permanentă în acest arhipelag din Pacific care a semnat un acord de securitate cu statul chinez, a anunţat vineri Casa Albă, potrivit AFP.
O delegaţie americană la nivel înalt care a fost într-o vizită oficială în Insulele Solomon le-a explicat liderilor acestei ţări că dacă Beijingul se va îndrepta către ”stabilirea unei prezenţe militare de facto”, aceasta va provoca ”îngrijorări serioase” în Statele Unite, care vor ”riposta în consecinţă”, se arată într-un comunicat al preşedinţiei SUA.
Aceasta este valabil şi în cazul creării oricărei ''instalaţii militare'' sau a unor ''capacităţi de proiectare a forţei'' care ar permite o desfăşurare chineză în regiune, mai precizează Casa Albă.
Emisari ai preşedintelui american Joe Biden şi ai Departamentului american de Stat au fost vineri în Insulele Solomon, unde au avut discuţii în special cu premierul Manasseh Sogavare.
Washingtonul a fost luat prin surprindere marţi de anunţul oficial privind încheierea unui acord de securitate între China şi Insulele Solomon.
Textul acordului nu a fost făcut public, dar o versiune preliminară scursă în presă cuprindea dispoziţii ce autorizează desfăşurări navale şi poliţieneşti ale Chinei în Insulele Solomon, ceea ce a alarmat SUA şi Australia, îngrijorate de mult timp de posibilitatea construirii unei baze navale chineze în Pacificul de Sud.
''Răspunzând preocupărilor prezentate, premierul Sogavare a reiterat asigurările care garantează în mod precis că nu vor exista baze militare, prezenţe pe termen lung şi nici capacităţi de proiectare a forţei'' chineze, mai menţionează comunicatul Casei Albe.
Pe de altă parte, mai notează preşedinţia SUA, Washingtonul a asigurat Insulele Solomon că ''respectă dreptul'' acestora de a lua ''decizii suverane'', enunţând mai departe iniţiative menite să curteze această ţară, precum deschiderea unei ambasade americane, consolidarea cooperării privind resursele miniere neexploatate, trimiterea de vaccinuri şi a unei nave-spital ca ajutor sanitar.
Cele două ţări s-au angajat de asemenea să lanseze un ''dialog strategic la nivel înalt'', care va avea în vedere chestiunea sensibilă a securităţii.