La summit-ul UE-China, Xi Jinping a cerut liderilor UE să nu amplifice tensiunile cu Rusia

La summit-ul UE-China, Xi Jinping a cerut liderilor UE să nu amplifice tensiunile cu Rusia

Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a îndemnat pe liderii Uniunii Europene, în cursul summitului în format online desfăşurat vineri, să nu amplifice tensiunile cu Rusia şi a cerut crearea unui cadru internaţional care să prevadă garanţii de securitate pentru toate părţile.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi premierul Li Keqiang au participat vineri la o reuniune prin videoconferinţă cu Charles Michel, preşeidntele Consiliului European, şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

Xi Jinping i-a îndemnat pe liderii UE "să nu toarne gaz pe foc şi să nu amplifice tensiunile" cu Rusia, a transmis, după reuniune, Ministerul de Externe de la Beijing, conform publicaţiei germane Die Welt.

ADVERTISING

"Cauzele crizei din Ucraina sunt tensiunile regionale din Europa, care s-au acumulat de mulţi ani", a subliniat Xi Jinping, pledând pentru identificarea unei soluţii care să garanteze "interesele de securitate legitime". "În această perioadă, cadrul global de securitate nu mai trebuie să fie construit pe mentalitatea specifică Războiului Rece", a insistat Xi Jinping, potrivit Ministerului chinez de Externe.

Tot vineri, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, a atribuit Statelor Unite responsabilitatea pentru criza din Ucraina, denunţând decizia NATO de a se extinde de cinci ori spre est în ultimele două decenii.

ADVERTISING

"Numărul statelor membre NATO a ajuns de la 16 la 30, iar Alianţa s-a extins mai mult de 1.000 de kilometri spre est, în apropierea frontierelor Rusiei, împingând Rusia pas cu pas spre zid", a afirmat Zhao Lijian, citat de publicaţia germană Die Welt.

China, care are relaţii bune cu Rusia, a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina, dar a pledat în mai multe rânduri pentru respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cerut Moscovei să găsească o soluţie diplomatică. Înaintea izbucnirii războiului din Ucraina, Xi Jinping a semnalat că susţine solicitările Rusiei de a primi garanţii de securitate din partea Alianţei Nord-Atlantice.

ADVERTISING

UE cere Chinei să contribuie la oprirea războiului din Ucraina şi să nu ofere asistenţă Rusiei

De cealaltă parte, Uniunea Europeană a cerut Chinei să joace un rol activ în a influenţa Rusia să oprească războiul din Ucraina, a anunţat, vineri după-amiază, Charles Michel, preşedintele Consiliului European, după reuniunea liderilor UE, în format online, cu preşedintele Xi Jinping şi cu premierul Li Keqiang. "Acest summit nu este o reuniune obişnuită, întrucât este un summit într-o perioadă de război. Ne confruntăm cu cea mai mare criză de securitate din Europa de după al II-lea Război Mondial. Războiul lui Vladimir Putin în Ucraina continuă să omoare femei şi copii, distrugând oraşe întregi. Sunt încălcări flagrante ale reglementărilor internaţionale", a declarat Charles Michel, într-o conferinţă de presă organizată vineri după-amiază.

L'Union européenne et la Chine ont convenu que la guerre en Ukraine menaçait la sécurité mondiale et l'économie mondiale.Nous partageons la responsabilité, en tant qu'acteurs internationaux, d'œuvrer pour la paix et la stabilité.Nous appelons la Chine à aider à mettre fin à cette guerre.#SommetUEChine___________The EU and #China agreed the war in #Ukraine is threatening global security & the world's economy.We share a responsibility, as global actors, to work for peace and stability.We call on China to help end this war.#EUChinaSummit

Publicată de Charles MICHEL pe Vineri, 1 aprilie 2022

"Principala prioritate a Uniunii Europene este să oprească războiul cât se poate de repede şi să protejeze poporul ucrainean. (...) Cerem Chinei să ajute la oprirea războiului din Ucraina; China nu se poate face că nu observă încălcările dreptului internaţional comise de Rusia, iar aceste principii sunt înscrise în Carta ONU, sunt principii sacre pentru China", a adăugat Charles Michel.

Preşedintele Consiliului European a evidenţiat importanţa aplicării sancţiunilor internaţionale impuse Rusiei. "Vom rămâne vigilenţi asupra oricărei tentative de ajutare a Rusiei din punct de vedere financiar sau militar. Cu toate acestea, orice acţiuni pozitive ale Chinei de a contribui la oprirea războiului ar fi salutate de toţi europenii şi de comunitatea globală", a subliniat Charles Michel.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇