Stuful lui Paul Stănescu: Victorie de etapă pentru USR în Senat. Ce promite Ciucă

Stuful lui Paul Stănescu: Victorie de etapă pentru USR în Senat. Ce promite Ciucă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce presa a dezvăluit că fiul lui Paul Stănescu (PSD) urma să fie beneficiar al unor subvenţii date de APIA pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, USR a înregistrat o victorie de etapă luni, la Senat.

Mai exact, Comisia de Agricultură a acordat raport favorabil propunerii legislative a USR de abrogare a unor prevederi din OUG 34/2013 prin care terenurile mlăştinoase şi stufărişurile au fost incluse în categoria pajiştilor.

În favoarea raportului de admitere s-au pronunţat patru senatori, iar trei s-au abţinut.

Preşedintele Comisiei de Agricultură, George Scarlat, a subliniat că a votat prin „abţinere” pentru că nu este de acord ca o schemă de ajutor acordată localnicilor pentru aceste păşuni, preponderent din judeţul Tulcea şi Constanţa, „să fie îngropată” doar pentru că „două persoane juridice care ar putea să nu fie moral sau legal îndreptăţite” să beneficieze de subvenţii.

„Înţeleg fondul iniţiativei, dar sunt instituţii ale statului care vor clarifica aceste lucruri. (…) Această schemă de sprijin poate veni în sprijinul (…) celor care au două, trei, cinci animale cu exploataţii de subzistenţă. Sunt zeci, sute de fermieri în fiecare localitate. Nici ei nu au ştiut de această schemă ca să beneficieze de schemă. (…) Cererile celor care nu ar avea dreptul vor fi analizate de organele de anchetă. Nu tai sprijinul la 100 de oameni doar pentru că ar putea să beneficieze unul care ar putea să nu respecte cerinţele. Acum au depus doar doi cereri. De ce să îngropi schema? Celor doi să nu li se facă plata”, a spus George Scarlat (PNL).

ADVERTISING

Acuzaţiile USR

USR îi acuză pe parlamentarii Puterii că prin Legea 116/2023 care completează OUG 34/2013 "au transformat, din pix, luciul de apă din Delta Dunării în păşune şi astfel două firme apropiate de fiul lui Paul Stănescu (PSD) au cerut de la APIA subvenţii de 5 milioane de euro".

"Biosfera Delta Dunării este o zonă protejată şi am citit cu foarte mare uimire punctul de vedere al guvernatorului Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, care spunea că aceste activităţi de recoltare a stufului nu pot să aducă decât un echilibru în Deltă.

Zeci de ani, Delta Dunării a funcţionat foarte bine mersi, iar brusc are nevoie de o lege prin care firmele domnului Paul Stănescu pot să cureţe tot stuful de acolo, ca să existe un echilibru în Deltă! ", a afirmat deputata USR Diana Buzoianu, iniţiator al propunerii legislative.

Secretarul Comisiei pentru Agricultură din Senat, Sebastian Cernic (USR), şi el iniţiator al legii, a evidenţiat că "Europa îţi oferă bani pentru anumite programe, ceea nu înseamnă, însă, că tu trebuie să-i furi sau să te foloseşti de nevoile unor fermieri mici pentru a lua aceşti bani".

La dezbaterile din Comisie a participat, pentru scurt timp, online, şi senatorul Paul Stănescu, fără ca acesta să fie prezent la vot.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de plenul Senatului, ca prin for legislativ sesizat.

ADVERTISING

Reacţia lui Ciucă

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă că plăţile prin APIA, solicitate ca urmare a cererilor depuse pentru recoltare de stuf din Delta Dunării, nu se vor executa dacă nu sunt îndeplinite toate regulile.

"Ştiu că toate aceste măsuri nu au fost aprobate, nu se execută plăţi pentru un astfel de demers, nu numai pentru că a intervenit Parchetul European. Sunt nişte reguli în baza cărora se fac plăţile prin APIA pentru o astfel de activitate şi atât timp cât nu există acele reguli îndeplinite, nu se vor face acele plăţi (...) Înţelegerea mea este că trebuie să ne concentrăm pe problemele reale şi adevărate ale fermierilor", a spus Ciucă, la Senat.

ADVERTISING

Schema lui Paul Stănescu

Potrivit unor informaţii apărute în spaţiul public, fiul lui Paul Stănescu urma să fie beneficiar al unor subvenţii date de APIA pentru recoltarea stufului din Delta Dunării, ministrul Agriculturii declarând în urmă cu două zile că a aflat din presă despre această situaţie.

El a anunţat atunci că toate reclamaţiile care au venit la minister pe acest subiect au fost transmise Corpului de Control al ministerului, care va face toate verificările, iar raportul final va fi făcut public.

Florin Barbu a solicitat ca din echipa de control să facă parte şi inspectori Antifraudă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇