Spania după alegeri: Greul abia acum începe

Spania după alegeri: Greul abia acum începe

Partidul Popular conservator a devenit cea mai puternică forță din Spania. Însă rămâne de văzut cum va putea guverna, de vreme ce mult anticipatul viraj spre dreapta nu s-a concretizat. Negocierile se anunță anevoioase.

În Spania, ecuația politică rămâne complicată după alegerile parlamentare de duminică, în urma cărora nici stânga grupată în jurul premierului Pedro Sánchez, nici dreapta reprezentată de contracandidatul Alberto Nuñez Feijóo nu au obținut majoritatea absolută în Parlament. 

Numărarea voturilor a fost urmărită cu sufletul la gură, iar rezultatul a fost unul pe muchie de cuțit, necesitând parcurgerea a aproximativ 90 la sută din buletinele de vot înainte de conturarea unei certitudini. Spre miezul nopții, biroul electoral avea să anunțe că în Spania nu a avut loc anticipatul viraj spre dreapta. 

ADVERTISING

Deși a obținut un număr semnificativ de voturi, devenind cea mai puternică formațiune din Spania, Partidul Popular (PP) conservator al lui Feijóo nu a obținut și majoritatea în Parlament - nici măcar împreună cu partidul populist de dreapta Vox (care era considerat un posibil partener), și cu încă un partid. După numărarea aproape a tuturor voturilor, contrar previziunilor, aceste formațiuni și-au adjudecat laolaltă 170 din cele 350 de locuri.

PSOE-ul lui Sánchez a obținut 122 de mandate. Sumar, noua alianță de stânga cu PSOE, este a patra cea mai puternică forță, cu 31 de locuri. Socialiștii formează în prezent un guvern minoritar cu formațiunea de stânga Unidas Podemos (UP). UP a participat la alegeri ca parte a Sumar.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pentru a forma un guvern, PSOE ar trebui să apeleze și la sprijinul altor partide. Însă cu un total de 172 de mandate, nici în tabăra stângii nu există o majoritate. Totuşi, Sánchez s-a arătat încrezător. "Blocul reacționar a eșuat", a declarat el, în fața unor susținători la Madrid. 

Sondajele indicau că Vox, în calitate de susținător al PP, urma să devină primul partid de extremă dreapta de la sfârșitul dictaturii lui Franco (1975), capabil să exercite influență directă asupra activității Guvernului. Vox este în favoarea expulzării imigranților ilegali și vrea să abroge, printre altele, legile privind avortul și drepturile transsexualilor.

ADVERTISING

Însă partidul a primit cu aproximativ 750.000 de voturi mai puține la acest scrutin decât în 2019, pierzând 19 din cele 52 de locuri în Parlament. Socialiștii și conservatorii, în schimb, au reușit să câștige alegători. PP a câștigat chiar mai mult de o treime (2,5 milioane de voturi), mai mult ca sigur datorită dispariției partidului liberal-burghez Ciudadanos. 

Faptul că alegătorii au dezavuat o potențială alianță între PP și Vox a fost receptat și de Feijóo, care nu a menționat Vox cu niciun cuvânt în discursul din noaptea alegerilor, dar s-a arătat deschis pentru alianțe largi.

O relevanță aparte revine acum partidelor mai mici și mai cu seamă celor separatiste regionale, care au luat în total 28 de locuri în Parlament și ar putea ajuta una dintre cele două tabere să obțină majoritatea.

În ultimele luni, post-fasciștii lui Giorgia Meloni au preluat conducerea guvernului din Italia. În Finlanda, populiștii de dreapta fac parte din coaliție, iar în Suedia ei susțin guvernul de dreapta.

Ambii candidați se văd câștigători

În ton cu rezultatele strânse, atât Sánchez, cât și Feijóo au fost sărbătoriți ca învingători în noaptea alegerilor. Ambii au fost întâmpinați de susținătorii lor cu strigătele "Presidente! Presidente!" și au afirmat că vor forma un guvern sub conducerea lor. "Îmi asum sarcina de a începe negocierile pentru formarea unui guvern", a declarat Feijóo. 

Care dintre ei va reuși să se impună va depinde de jocurile politice și de ”talentul” fiecărei tabere de a încropi o majoritate. Cert este că, deși Feijóo a câștigat alegerile, strategiile electorale ale lui Sánchez s-au dovedit a fi foarte inspirate.

Potrivit analiștilor, perspectiva unei mari coaliții este exclusă, la fel și aceea în care socialiștii se abțin la alegerea șefului Guvernului, tolerând un guvern minoritar al PP în ideea ”răului mai mic”. 

În 2018, Sánchez a devenit primul politician din Spania care a răsturnat un guvern în exercițiu printr-o moțiune de cenzură. Ulterior, el a preluat funcția de prim-ministru de la predecesorul său conservator Mariano Rajoy și a câștigat ulterior două noi alegeri.

Scrutinul de ieri era programat pentru luna decembrie, dar premierul Sánchez a convocat alegeri anticipate după ce stânga a suferit o înfrângere usturătoare la alegerile regionale din mai. Rezultatul complicat al alegerilor de duminică coincide cu preluarea de către Spania a președinției rotative semestriale a Consiliului UE.

Vlad Drăghicescu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇