Liderii PNL au decis joi, în cadrul Biroului Politic Național, direcția pentru perioada următoare, după o ședință extrem de tensionată ce a avut loc miercuri la vârful partidului.
Premierul Nicolae Ciucă a venit în fața jurnaliștilor și a vorbit foarte vag și general despre discuțiile tehnice din partid, însă s-a lovit de un val de întrebări despre replicile extrem de tăioase care s-au aruncat în ședința de peste 6 ore de miercuri de la Vila Lac, încheiata aproape de miezul nopții.
Potrivit surselor SpotMedia.ro, cei din „aripa PDL”, în frunte cu Vasile Blaga, i-au atacat dur pe Nicolae Ciucă și Lucian Bode pentru modul în care au făcut partidul preș în fața PSD. Au fost critici și vocali și Ilie Bolojan, Raluca Turcan sau Emil Boc.
„Am ajuns ospătarii PSD, partidul are zero organizare”, a criticat Blaga, acuzând că ies în față și vor funcții de conducere membri care habar nu au care sunt problemele organizațiilor.
El a cerut și să fie nominalizați la rotativă liberali cu expertiză și notorietate, deplângând modul în care actualii miniștri PNL performează.
„Stâlpii sunt mai cunoscuți decât miniștrii. 70% dintre miniștrii noștri, dacă îi pui lângă un stâlp, primarii și activiștii noștri recunosc stâlpul, nu și miniștrii, Nu se poate așa ceva!”, a tunat Blaga, potrivit Libertatea.ro.
Întrebat joi dacă e îngrijorat că are miniștri mai puțin cunoscuți decât stâlpii, Ciucă nu a negat că s-ar fi folosit această exprimare și a dat de înțeles că și notorietatea va fi luată în calcul la numirile din cadrul rotativei.
„Este o exprimare pe care nu aș vrea nici măcar să o rostesc, nici să o comentez. Partea de exercitare a atribuțiilor de către fiecare ministru și percepția lor, notorietatea lor în public este (sic!) un aspect care se va concretiza în momentul în care vom lua decizia noilor portofolii la rocada la Guvern”, a răspuns premierul.
Pus să comenteze afirmația că liberalii au ajuns ospătarii PSD, premierul a spus că este dovada că în PNL există curajul și demnitatea să se spună lucrurilor pe nume.
„Va rog frumos să vorbim despre lucruri cât se poate de serioase. Faptul că la nivelul PNL au loc discuții și dezbateri pe diverse subiecte arată că suntem un partid cât se poate de viu, în care avem demnitatea și curajul să spunem lucrurilor pe nume, și acest gen de exprimări nu cred că trebuie să facă obiectul niciunui fel de comentariu”, a răspuns Ciucă joi.
Rareș Bogdan vrea să fie vicepremier
Altă informație care a răsuflat pe surse de miercuri seara a fost că europarlamentarul Rareș Bogdan s-a autopropus ca la rotativă să fie numit vicepremier și să i se dea și portofoliul Transporturilor, condus acum de social-democratul Sorin Grindeanu.
După ședința BPN de joi, Rareș Bogdan a rămas în fața jurnaliștilor, după ce Ciucă a plecat.
„Discuțiile de la Vila Lac care au apărut în presă nu au nicio legătură cu realitatea, singura chestiune pe care o pot confirma e ca, într-adevăr, am spus că sunt extrem de hotărât să-mi depun candidatura pentru poziția de vicepremier. Cu un singur amendament, că, în cazul în care vor dori această poziție de vicepremier dl Ilie Bolojan sau dl Emil Boc, voi face un pas în lateral.
Altfel, voi concura pentru această poziție cu fiecare dintre colegii mei spunând, de asemenea, că, dacă e cazul, voi prelua și un portofoliu pe care-l consideră colegii mei mai greu. PNL trebuie să aibă și ANAF-ul, CNAIR, Ministerul Transporturilor, Secretariatul General al Guvernului și poziția de vicepremier”, a declarat Rareș Bogdan.
PNL se minte cu sondaje. Ce face la alegeri?
În ședința de miercuri, Ilie Bolojan a criticat Guvernul condus de șeful său de partid că „nu face altceva decât să fie un amărât de administrator și ăla de multe ori foarte slab și lipsit de viziune”, fără a impune reforme liberale.
Totodată, Bolojan i-a reproșat și lui Lucian Bode că prezintă sondaje în care PNL este în creștere, când de fapt partidul este în scădere.
În ședința de joi, prim-vicepreședintele PNL Dan Motreanu a prezentat un sondaj realizat la comanda partidului de INSCOP care arată că PSD ar avea 29%, PNL-21%, 17%- AUR și USR-12%. Și tot joi s-a stabilit, la propunerea lui Bode, constituirea unui grup de lucru care sa analizeze opţiunea comasării alegerilor, pentru a nu avea pe rând toate cele 4 scrutine anul viitor. Despre asta, Ciucă a spus că va fi aleasă cea mai bună opțiune legală, având în vedere că ar fi nevoie ca unele mandate să fie prelungite.
„(Comasarea alegerilor, n.red.) este o propunere pe care am discutat-o în ședința de astăzi și am decis ca la nivelul specialiștilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură, ținând cont ca din sondajele pe care le-am efectuat, într-o proporție majoritară, cetățenii își doresc reducerea numărului de alegeri pentru anul viitor, când există 4 runde de alegeri. Există mai multe posibilități, scenarii, care va fi forma cea mai ușor de implementat, aceea o vom alege”, a spus Ciucă.
El a refuzat să spună ce funcție vizează după ce va preda Guvernul lui Marcel Ciolacu, având în vedere că s-a vehiculat pe surse că nu dorește nici șefia Senatului, nici să se întoarcă la Ministerul Apărării.
„Deoarece mai este vreme până în momentul în care voi lua o decizie legat de ce voi face după predarea mandatului, în momentul de față nu am discutat încă în partid ce voi face. Legat de celelalte posibilități, am văzut că se discută, fiecare își dă cu părerea, când vom avea o decizie o vom anunța”.