Ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, la Chișinău. La final, aleșii s-au prins în horă (Foto & Video)

Ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, la Chișinău. La final, aleșii s-au prins în horă (Foto & Video)
Foto: Facebook Maia Sandu

O ședință comună a Parlamentului României şi Parlamentului Republicii Moldova a avut loc, sâmbătă, la Chișinău, iar la deschidere a participat și președintele Maia Sandu. La finalul ședinței a fost adoptată o Declaraţie comună.

La şedinţa comună din partea Parlamentului României au participat preşedintele Senatului, Florin Vasile Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, senatori şi deputaţi.

Ședință comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României – 18 iunie 2022

Ședință comună a Parlamentelor Republicii Moldova și României – 18 iunie 2022

Publicată de Senatul României pe Vineri, 17 iunie 2022

În deschiderea reuniunii au fost intonate Imnurile naţionale ale celor două state.

După care președintele Maia Sandu a susținut un discurs în care a vorbit despre aderarea Republicii Moldova la UE și sprijinul României.

"Ieri, am primit recomandarea din partea Comisiei Europene de a obţine statutul de ţară candidată la UE. Este un rezultat mult aşteptat de cetăţenii Republicii Moldova şi care ne dă energia şi motivarea să muncim mai mult şi mai bine pentru a transforma societatea şi economia Republicii Moldova pentru atingerea standardelor Uniunii Europene. Contăm în acest drum pe sprijinul şi ajutorul României. România a fost mereu alături de noi", a spus Maia Sandu.

ADVERTISING

„Am fost şi rămânem o ţară cu alegeri libere, în care oamenii au ştiut să apere democraţia şi nu au permis regimurilor autoritare să prindă rădăcini. (…) Mulţi dintre cetăţenii noştri trăiesc, muncesc şi sunt integraţi în state membre ale Uniunii Europene. În ultimii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească.

România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene şi a reuşit un parcurs de succes care constituie şi pentru noi un model. Evoluţia României ne-a încurajat şi ne-a dat speranţa că acesta poate fi un model de succes şi în Republica Moldova.

După suişuri şi coborâşuri, cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că modelul de dezvoltare ales de România este calea prin care şi moldovenii pot să se regăsească în lumea iubitorilor de libertate şi democraţie”, a mai spus Maia Sandu.

Am participat astăzi la inaugurarea ședinței comune a Parlamentului Republicii Moldova și Parlamentului României, care...

Publicată de Maia Sandu pe Sâmbătă, 18 iunie 2022

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a spus în discursul său că viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană: "În şedinţa comună de astăzi reafirmăm legătura specială dintre ţările noastre. (...) Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană". El a adăugat că România este şi va fi cel mai consecvent partener al Republicii Moldova.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Iar președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a spus că ”Trebuie să rămânem fermi în susținerea principiilor noastre fundamentale. Iar unul dintre ele este că statele suverane au dreptul să își aleagă propriul destin. Nu putem sta cu mâinile încrucișate când granițele sunt redesenate cu tancurile în apropierea noastră. Nu putem accepta pasivi ca Ucraina să cadă. Ce ar urma atunci pentru Republica Moldova? Trebuie să sprijinim dreptul cetățenilor noștri în a-și alege calea de urmat. Avem nevoie de o Moldovă puternică, stabilă și independentă de influențe externe, pe care noi și Europa să ne bazăm în numele securității colective”.

Ciolacu
14

Declarație comună

La finalul şedinţei celor două Parlamente a fost adoptată o Declaraţie comună.

"Subliniem faptul că perspectiva concretă de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană este elementul esenţial al continuării pe calea reformelor, care va încuraja populaţia Republicii Moldova în această perioadă de insecuritate extremă şi de dificultăţi materiale şi îi va da speranţa că într-un viitor apropiat va fi parte a familiei europene, inclusiv sub raportul asumării valorilor europene şi al creşterii nivelului de trai.

ADVERTISING

Reiterăm sprijinul necondiţionat asumat de-a lungul timpului de toate forţele politice din România pentru dezvoltarea, consolidarea democratică şi parcursul european al Republicii Moldova. Salutăm dinamica excelentă a dialogului şi cooperării bilaterale, la toate nivelurile, între România şi Republica Moldova. În mod special, punctăm obiectivul prioritar asumat în comun privind implementarea proiectelor strategice bilaterale, inclusiv interconectările din domeniul energiei, transporturilor şi infrastructurii", se arată în document.

Unirea eforturilor celor două părţi reprezintă "fundamentul solid pentru realizarea obiectivului strategic prioritar de racordare fermă şi ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană", prin sprijinul României, se mai precizează în Declaraţia comună.

Potrivit sursei citate, România va continua să acorde "sprijin robust şi constant" în cadrul acestor demersuri care vizează obţinerea calităţii de stat candidat şi avansarea decisivă, în baza meritelor proprii şi a unor eforturi ferme de reformă, a traseului european al Republicii Moldova.

Cele două parlamente şi-au exprimat și "profunda preocupare faţă de evoluţiile de securitate din regiune" în contextul invaziei militare declanşate de Rusia împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022.

"Condamnăm cu fermitate agresiunea ilegală, neprovocată şi nejustificată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru deplin pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional. Reiterăm susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a acestei agresiuni brutale. Salutăm modul exemplar în care autorităţile României şi ale Republicii Moldova, alături de societatea civilă şi cetăţenii României şi ai Republicii Moldova, gestionează numărul impunător de refugiaţi din Ucraina. (...) România va continua să sprijine Republica Moldova în efortul complex de gestionare a fluxului de refugiaţi din Ucraina şi de menţinere a rezilienţei societăţii", subliniază parlamentarii români şi cei moldoveni.

Declaraţia comună a fost semnată de preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, de preşedintele Senatului României, Florin Cîţu, şi de preşedintele Camerei Deputaţilor a României, Marcel Ciolacu.

Prinși în horă, la final

După ce şedinţa care a durat aproape patru ore a fost declarată încheiată, parlamentarii au fost invitaţi să rămână în sală, pentru că li s-a pregătit „o surpriză”.  

Gheorghe Zamfir şi orchestra „Lăutarii” dirijată de Nicolae Botgros au interpretat mai multe melodii populare pentru care au fost aplaudaţi în picioare de către aleşii români şi moldoveni.  

La un moment, dat, mai mulţi parlamentari s-au prins în horă, printre ei numărându-se şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu şi cel al Senatului, Florin Cîţu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇