Scandalul dintre Drulă și Cioloș pe cotizația de la partid a ajuns în Parlamentul European

Scandalul dintre Drulă și Cioloș pe cotizația de la partid a ajuns în Parlamentul European

Unul dintre primele reproșuri pe care Cătălin Drulă le-a făcut lui Dacian Cioloș și celorlalți patru europarlamentari care au plecat cu el din USR a fost că nu și-au plătit cotizațiile.

Cioloș și Alin Mituța aveau restanțe pentru 7 luni, iar Dragoș Tudorache, Dragoș Pîslaru și Ramona Strugariu nu plătiseră deloc un an.

Statutul USR prevede suspendarea din partid dacă nu e plătită cotizația 6 luni. Iar conform unei decizii de pe vremea conducerii lui Dan Barna, toți parlamentarii și europarlamentarii trebuie să cedeze către partid 10% din venitul lor.

ADVERTISING

Astfel, Cioloș a răspuns că a cerut o opinie despre legalitatea acestei cotizații din partea serviciului juridic din Parlamentul European și că ulterior, în calitate de președinte USR, a propus renunțarea la cotizația diferită pentru parlamentari și europarlamentari, proporțională cu veniturile, și trecerea la o contribuție voluntară și transparentă. Doar că propunerile sale au fost respinse.

Replica i-a venit de la fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, care a insistat că aceste cotizații speciale „sunt legale și nu încalcă nici dreptul intern, nici dreptul Uniunii Europene”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei de la Libertatea au cerut punctul de vedere oficial al Parlamentului European și de aici dreptatea se situează de partea celor 5.

„Membrii Parlamentului European își pot folosi salariul după cum consideră cel mai bine. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că, potrivit Statutului Europarlamentarului, acordurile privind utilizarea salariului în alte scopuri decât cele private sunt nule de drept.

De asemenea, vă rugăm să rețineți că, spre deosebire de salarii, deputații europeni pot folosi indemnizațiile la care au dreptul sau orice alte fonduri primite de la Parlamentul European strict în scopurile stabilite”, a răspuns ofiţerul de presă al Parlamentului European, Mireia Aguilar Pardo.

ADVERTISING

De altfel, în trecut, OLAF a anchetat astfel de cazuri și a dispus recuperarea banilor, pentru că „astfel de aranjamente sunt contrare regulilor Parlamentului European".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇