Scandal pe ordonanța care stabilește cum vom plăti gazul și curentul în următorul an. PSD acuză că Popescu a făcut o schemă piramidală tip CARITAS

Scandal pe ordonanța care stabilește cum vom plăti gazul și curentul în următorul an. PSD acuză că Popescu a făcut o schemă piramidală tip CARITAS

PSD critică vehement ordonanţa de urgenţă prin care guvernul intenţionează să plafoneze preţurile la gaz şi energie pentru următoarele 12 luni, arată o analiză internă a social-democraţilor obţinută de News.ro. Ordonanţa de urgenţă era programată astăzi pentru adoptare, însă a fost amânată până la o decizie finală în coaliţia de guvernare.

”Schema propusă de ministrul Virgil Popescu este o suveică cu povară masivă pe buget şi pe populaţia care nu beneficiaza de ea (nu se încadrează în plafoane). Este un sistem de tip CARITAS în care populaţia şi statul pierd, în timp ce actorii din piaţa de energie câştigă enorm pe baza unor preţuri speculative”, arată analiza internă a PSD.   

ADVERTISING

Social-democraţii acuză că ministrul Virgil Popescu nu a calculat niciun fel de impact în ordonanţă.

”Estimăm că acest mecanism va costa bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei lunar, în total aproape 40 de miliarde de lei. Nu există absolut nimic structural pentru stoparea speculei. Neintervenindu-se în mecanismul speculativ al formării preţului, toată povara se va transfera pe buget şi pe cei care nu beneficiaza de schemă”, arată social-democraţii.  

PSD vine cu câteva observaţii tehnice cu privire la ordonanţa de urgenţă:   

1. A fost modificat plafonul de supraimpozitare de la 450 lei/MWh la 300 lei/MWh, deşi discuţiile au fost agreate diferit in coaliţie.

ADVERTISING

2. Perioada de sprijin pentru gaze este redusa doar la iarna noiembrie – martie, deşi pe timpul verii se consuma gaze pentru apa caldă menajeră – spălatul cu apă caldă va deveni foarte scump în timpul verii. 

3. Mecanismul gândit iniţial ca o schemă de compensare și plafonare pe termen scurt se transformă într-un mecanism complicat de plafonare greu de aplicat si gândit pe termen de 1 an – aplicăm deci pe un an ceva ce a stat 3 zile în consultare publică și 1 zi la coaliţie.  

”E doar o schemă piramidală: stimulentul de a creşte speculativ preţul este consolidat. Efecte: destructurarea clasei de mijloc, criză bugetară, scăderea competitivităţii economiei”, este concluzia analizei PSD.

ADVERTISING

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Parlament, că a primit draftul Ordonanţei cu măsurile pe energie şi că PSD are unele obiecţii pe care le va prezenta în cadrul coaliţiei, de faţă cu premierul, ministrul Energiei şi ministrul Finanţelor.

El a ţinut să precizeze că prin această Ordonanţă nu este o reformă cum şi-ar dori, structurală, ci este o intervenţie, pe o perioadă limitată, pentru anul acesta.

Reacția PNL: Popescu nu a lucrat singur la ordonanță

În replică, deputatul PNL Gheorghe Pecingină a afirmat, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că nu poate fi dată vina doar pe ministrul Energiei Virgil Popescu pentru că nu a lucrat singur la ordonanță, ci cu instituțiile conduse de social-democrați.

”O Ordonanţă nu o lucrează ministrul Popescu, o lucrează aparatul din minister, în colaborare. De exemplu, la această ordonanţă au lucrat ANRE, Ministerul Finanţelor Publice şi Secretariatul General al Guvernului. S-a ştiut, nu poţi să te duci cu o ordonanţă, a venit ministrul Popescu, a scris-o cu mânuţa lui şi a pus-o pe ordinea de zi ”, a spus deputatul PNL.

El a precizat că nu doreşte să intre în polemică cu colegii din alianţă, dar este clar că s-a ştiut despre conţinutul ordonanţei, înainte de a ajunge pe masa Guvernului. 

”Dacă lucrurile nu sunt aşa cum au fost stabilite şi aşa cum au fost anunţate de premierul Ciucă, ca şi reprezentant al PNL şi al Guvernului, e clar că lucrurile trebuie modificate şi să aibă conţinutul pe care ni-l dorim cu toţii”, a mai declarat Pecingină. 

El a mai arătat că SGG, ANRE şi Ministerul de Finanţe sunt instituţii cu conducere PSD şi care au dat avize pe această Ordonanţă, şi puteau vedea problemele şi nu se ajungea la această discuţie, dacă într-adevăr lucrurile nu stau aşa cum s-a decis în coaliţie. 

Gheorghe Pecingină a arătat, despre calendarul pentru această Ordonanţă, că e clar că ”ieri trebuiau să se vadă şi să discute aceste sincope”. 

Despre întârzierea acestei ordonanţe, el a afirmat că lucrurile s-au precipitat şi nu au ţinut de un ministru sau de o persoană. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇