La şedinţa de joi a Consiliului Local Constanţa, primarul PNL Vergil Chiţac s-a certat cu reprezentanţii USR din cauza unui teren pe care l-a vândut către o firmă care i-ar aparţine preşedintelui organizaţiei municipale PSD Constanţa, Ion Dumitrache.
În timp ce USR susţine că este vorba despre o bucată de plajă din Mamaia, Chiţac afirmă că este doar o platformă betonată.
Pe ordinea de zi a şedinţei CL Constanţa s-a aflat, joi, un proiect de hotărâre privind vânzarea unui teren de 854 mp, situat în Mamaia.
Potrivit documentelor de şedinţă, terenul este proprietatea privată a municipiului Constanţa, aferent construcţiei C1-Bufet Felix-Parter, cu respectarea dreptului de preemţiune al societăţii Marina & Santis S.R.L.
Firma respectivă îi aparţine lui Ion Dumitrache, preşedintele PSD Constanţa.
USR reclamă că este vorba despre o bucată de plajă
Preşedintele USR Constanţa, senatorul Remus Negoi, a precizat că acelaşi proiect de hotărâre era respins în 2019, inclusiv cu voturile consilierilor PNL.
“În 2019, acest punct era pus pe ordinea de zi a Consiliului Local, condus la vremea aceea de Decebal Făgădău, şi nu a trecut, inclusiv cu voturile consilierilor locali de la PNL (...) Întrebarea este ce s-a modificat substanţial între timp, de la momentul 2019 până astăzi, încât acest proiect ar putea foarte bine să treacă de votul Consiliul Local. Sper în înţelepciunea tuturor de a respinge acest proiect de hotărâre”, a afirmat Negoi.
USR reclamă că este vorba despre o bucată de plajă.
“Ştim cu toţii, sau cel puţin cei de vârsta mea ştiu, că acolo nu este o plajă, este o platformă betonată de 854 de metri (...) Au vrut reprezentanţii dvs să facă din toată chestiunea asta un eveniment politic, în stilul zgomotos care îi caracterizează, în încercarea de a impresiona cetăţenii şi de a le crea frici", a declarat edilul Chiţac.
Pică alianţa?
El a mai adăugat că alianţa politică PNL – USR de la Primăria Constanţa nu se mai susţine.
“Dar eu nu plec pe fentă şi vă spun tuturor. Scopul lor nu a fost ăsta, să redea Mamaia cetăţenilor, pentru că, repet, acolo nu e plajă. Scopul este - şi îl urmăriţi cu destul de multă perseverenţă - ca noi să nu încasăm bani.
Nu vă interesează ca noi să putem să finanţăm cheltuielile neeligibile pentru proiectele pe care le-am semnat. Or, din perspectiva asta, divaghez şi spun că alianţa politică la Primărie PNL – USR nu se susţine. Nu mai are niciun rost. Modul acesta de a lua voturi exploatând fricile oamenilor mi se pare populist şi e demagogie curată. Vă rog frumos ieşiţi din ipocrizie şi treceţi în opoziţie”, a transmis primarul Constanţei.
Remus Negoi a intervenit din nou şi a afirmat: “Faptul că ne catalogaţi ca fiind gălăgioşi şi habarnişti este o denaturare a întregului adevăr. Nu i-aţi întrebat pe colegii de partid de ce la momentul 2019 au considerat că acest proiect nu este viabil”.
Vergil Chiţac a revenit cu un răspuns: “Nu jignesc pe nimeni. Dvs faceţi procese de intenţie. Pe mine nu mă interesează cum au votat cei de atunci. Eu am aici colegi de-ai mei, aparatul tehnic al Primăriei, pe care i-am consultat şi toţi au spus că este absolut legal”.
Istoria terenului disputat
Apoi, a luat cuvânt Monica Hagi, şeful Serviciului Contracte şi Administrarea Economică a Domeniului Public şi Privat din cadrul Primăriei Constanţa, care a explicat situaţia acelui teren.
“Terenul a fost în patrimoniul societăţii Mamaia SA la care era acţionar statul român, iar în anul 1992 societatea Mamaia SA a înstrăinat prin contract de vânzare – cumpărare atât activul Bufet Felix, cât şi folosinţa pe terenul în suprafaţă de 854 mp printr-un contract autentificat notarial. Ulterior, prin contracte succesive, societatea Marina & Santis a dobândit acest imobil.
În anul 2022, societatea a venit cu cerere de cumpărare, să solicite cumpărarea pe noua metodologie de vânzare a bunurilor proprietate privată a municipiului Constanţa ce a fost adoptată în anul 2021 prin hotărârea 293”, a explicat reprezentanta Primăriei Constanţa.
Problema se va regla în instanţă
Deputatul Stelian Ion a intervenit, de asemenea, în cadrul şedinţei şi a afirmat că terenul este pe plajă şi că plajele nu pot fi vândute.
“Îmi amintesc foarte clar acum mulţi ani de zile cum primarul de atunci împreună cu angajaţi ai Primăriei ne explicau tuturor cum e firesc să se retrocedeze bucăţi de plaje, cum e firesc să se vândă pentru că erau acoperiţi cu acte notariale, erau acoperiţi cu tot felul de procese verbale de hotar, invocau tot felul de chichiţe.
Din păcate, Constanţa a făcut istorie pe acest domeniu, dosarul Retrocedărilor a clarificat multe aspecte şi a bătut în cuie un lucru: plajele nu pot fi vândute.
Acum, dacă în calitate de consilieri, de primar, de aparat al primăriei, aveţi nişte date pe hârtie şi ştiţi sigur că în acea zona există altceva, pentru că plecăm de la premisa că suntem constănţeni şi că am trecut măcar o dată prin acea zonă. Eu am trecut mai de curând. Sunt dovezi foarte clare ale faptului că acolo e plajă. Poate să scrie în acele hârţoage orice ar scrie. Acolo este plajă”, a afirmat Stelian Ion.
El a precizat că instanţa va anula această tranzacţie, deoarece acolo este o plajă.
“Vor putea să fie anulate şi vor fi anulate în instanţă, pentru că nu ai cum să vinzi plaja. Dacă vorbeam doar de terenul de sub construcţie şi eventual o cale de acces foarte mică, dar nu pe plajă. În niciun caz nu pe plajă, se punea problema doar a oportunităţii.
Nici măcar oportună nu ar fi fost, pentru că nu stă Constanţa în banii domnului Dumitrache oricât de bogat ar fi.
Eu cred că fonduri europene se pot atrage şi fără aceşti bani şi fără a distruge Mamaia mai mult decât e deja distrusă, că PSD a făcut ferfeniţă această staţiune, iar domnul Chiţac continuă pe această linie, deşi una a promis în campanie şi alta face acum.
Am înţeles că a denunţat în mod public alianţa cu USR, e problema domniei sale dacă face alianţă la vedere sau pe ascuns cu PSD-ul. Legea se va impune şi la Constanţa, indiferent dacă vreţi sau nu vreţi să vedeţi realitatea din teren. Ea va fi cercetată şi se va demonstra că acolo e plajă”, a mai transmis Stelian Ion.
Proiectul respectiv a fost aprobat cu 19 voturi “pentru”, cei şapte consilieri USR votând “împotrivă”.