România va conduce Consiliul Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

România va conduce Consiliul Executiv al Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice

România a fost aleasă, în data de 16 martie 2023, în calitate de Preşedinte al Consiliului Executiv al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) de la Haga.

România va exercita această funcţie începând cu 23 mai 2023, pentru un an, fiind pentru prima oară la conducerea forului de coordonare a activităţii Organizaţiei. În cadrul sesiunilor curente ale Organizaţiei, mandatul de Preşedinte al Consiliului Executiv OIAC va fi exercitat de ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu.

„Rezultatul votului din 16 martie 2023 constituie o recunoaştere a prestaţiei României la nivelul Organizaţiei, dar şi o apreciere a sprijinului concret pe care România l-a oferit OIAC în ultimii ani, în contextul investigaţiilor privind utilizarea armelor chimice în Siria, atentatul de la Salisbury şi otrăvirea disidentului rus Aleksandr Navalnâi.

ADVERTISING

Totodată, reprezintă o recunoaştere a potenţialului României de a contribui la consolidarea şi promovarea rolului OIAC în cadrul sistemului multilateral. Alegerea României pentru exercitarea acestei funcţii are loc în condiţiile impactului asupra securităţii europene şi globale, ca urmare a războiul lansat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, afirmă MAE într-un comunicat oficial.

România va acţiona în calitate de Preşedinte al Consiliului Executiv OIAC pentru implementarea eficientă a Convenţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice din perspectiva îndeplinirii obiectivului principal – eliminarea armelor chimice la nivel global. De asemenea, va contribui la consolidarea capacităţii Organizaţiei de a răspunde provocărilor din domeniul armelor chimice, inclusiv a ameninţărilor privind reapariţia acestei categorii de arme.

ADVERTISING

În cadrul sesiunilor curente ale Organizaţiei, mandatul de Preşedinte al Consiliului Executiv OIAC va fi exercitat de ambasadorul României la Haga, Lucian Fătu, precizează MAE. 

OIAC implementează Convenţia privind Interzicerea Armelor Chimice şi reuneşte 193 de state membre, reprezentând 98% din populaţia globului. Sub supravegherea OIAC a fost distrus 99% din arsenalul chimic declarat de statele posesoare. Convenţia a fost semnată la 13 ianuarie 1993 şi a intrat în vigoare la 29 aprilie 1997, fiind primul tratat internaţional din domeniul dezarmării care prevede eliminarea completă a unei întregi categorii de arme de distrugere în masă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇