Renumărarea voturilor: BEC nu permite prezența observatorilor independenți

Renumărarea voturilor: BEC nu permite prezența observatorilor independenți

Prezența observatorilor independenți nu este permisă la renumărarea voturilor decisă de CCR și aprobată de Biroul Electoral Central să aibă loc până duminică, 1 decembrie, la ora 22:00.

Informația a fost furnizată de Elena Calistru, președinte Funky Citizens, care a publicat răspunsul BEC la solicitarea de a acredita observatori din partea organizației la procesul de renumărarea a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Am solicitat Biroului Electoral Central prezența observatorilor independenți acreditați și ideal și mass media la procedura de renumărare a voturilor.

Având în vedere situația extrem de tensionată legată de aceste alegeri precum și climatul de incertitudine credem că e crucială transparența la renumărarea voturilor.

ADVERTISING

Solicităm tuturor autorităților cu competențe în domeniu să dispună cât mai repede pentru a facilita acest proces”, a scris, Elena Calistru, joi, pe Facebook, prezentând și solicitarea adresată BEC.

Ulterior, Elena Calistru a publicat și răspunsul BEC, comentând: „NU se permite nici prezența observatorilor independenți la renumărarea voturilor. Cineva pare că vrea să pună gaz pe foc, jur”.

NU se permite nici prezența observatorilor independenți la renumărarea voturilor. Cineva pare că vrea să pună gaz pe foc, jur 🙁

Publicată de Elena Calistru pe Joi, 28 noiembrie 2024

În răspunsul BEC se arată că dispozițiile legale referitoare la alegerea președintelui României în 2024 nu stabilesc posibilitatea de a observa procesul de renumărare a buletinelor de vot.

ADVERTISING

Curtea Constituţională a decis în şedinţa de joi să ceară reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot, cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile prezidenţiale.

Cererea a fost formulată de Cristian Terheş, candidat la prezidențiale din partea Partidului Naţional Conservator Român, care a solicitat, totodată, anularea alegerilor.

Cristian Terheş a declarat, într-o conferinţă de presă, că în contestaţia sa depusă la CCR a spus că, după închiderea urnelor în România, reprezentanţi de marcă ai USR, inclusiv candidatul Elena Lasconi, au continuat campania, ilegal, solicitând românilor din vestul Europei, şi apoi celor din SUA, Canada, să voteze pentru ea.

ADVERTISING

Altă solicitare din contestaţia de la CCR a privit voturile valabil exprimate pentru candidatul Ludovic Orban.

„La final, când s-a întocmit procesul verbal, voturile respective au fost alocate doamnei Lasconi. Acesta bănuiesc că o fi motivul principal pentru care se solicită reverificarea şi renumărarea, pentru că am dovedit cu procese verbale că rezultatul, când a fost trecut pe procesul verbal, a fost corectat. Pe cale de consecinţă, rezultatul oficial introdus în sistemul STS a fost un rezultat viciat”, a arătat Terheş. 

Joi seara, Biroul Electoral Central (BEC) a anunțat că a decis renumărarea voturilor pentru turul întâi de la alegerile prezidențiale până duminică, 1 decembrie, la ora 22:00. BEC a stabilit și procedura după care se va face renumărarea voturilor. Detalii AICI.

Reacții la decizia CCR de renumărare a voturilor:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇