Rafila îşi doreşte o dezbatere cu ministrul Tătaru şi nu susţine testarea în masă, pe modelul Slovaciei

Rafila îşi doreşte o dezbatere cu ministrul Tătaru şi nu susţine testarea în masă, pe modelul Slovaciei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ideea trecerii tuturor spitalelor la Ministerul Sănătăţii (MS) ”nu are nicio logică”, susţine reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, candidat al PSD la Camera Deputaţilor, care a menţionat, totodată, că, acum, după ce şi-a asumat apartenenţa politică, şi-ar dori să participe la o dezbatere publică cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, inclusiv pe tema gestionării pandemiei.

„Reprofesionalizarea conducerilor la nivelul direcţiilor de Sănătate Publică, la nivelul spitalelor este absolut esenţială.

Am auzit, cu surprindere – eu cunosc foarte bine cum funcţionează sistemul de sănătate în România şi aici nu are legătură cu niciun partid politic, ci cu toate – de trecerea spitalelor la Ministerul Sănătăţii ca să le depolitizăm.

ADVERTISING

Îmi pare rău, nu vor fi depolitizate, mai mult, în multe situaţii vor fi mai prost coordonate pentru că MS, în momentul de faţă, nu reuşeşte să coordoneze 42 de direcţii de Sănătate Publică, iar exemplul cel mai elocvent este cel de acum două-trei zile, când conducerea DSP Sibiu a fost preluată de un militar şi e puţin probabil că nu cunosc structurile şi personalul din cadrul MS care ar putea să coordoneze 400 de spitale.

Este o chestiune care nu are niciun fel de logică şi mai degrabă aş pleda pentru profesionalizarea conducerilor DSP-urilor, a celor ale spitalelor, decât să ne jucăm cu această împroprietărire a MS cu spitalele din România", a afirmat Rafila, într-o conferinţă de presă, vineri, la Braşov.

ADVERTISING

Dezbatere asupra programelor de guvernare

Candidatul PSD la Camera Deputaţilor a subliniat că o dezbatere cu ministrul Tătaru, atât pe subiectul descentralizării spitalelor, dar şi privind gestionarea pandemiei, ar putea aduce soluţii pentru acestea.

"Eu chiar mi-aş propune să avem o dezbatere legată şi de acest subiect, dar şi de modul în care este gestionată această pandemie, care să fie soluţiile, să facem o dezbatere asupra programelor de guvernare.

Mi-ar face o mare plăcere să pot să particip la o dezbatere cu domnul ministru Tătaru. (...) Amândoi suntem tehnicieni, experţi fiecare pe domeniul lui de activitate, iar în momentul de faţă şi apartenenţa politică este asumată de mine, la dânsul este cunoscută de foarte mult (...). O astfel de dezbatere ar fi în folosul tuturor şi cred că am putea să găsim şi soluţii, elemente comune", a menţionat Rafila.

ADVERTISING

Rafila nu este adeptul ”modelului Slovacia”

În acelaşi context, Alexandru Rafila a vorbit şi despre testarea COVID, menţionând că nu este adeptul uneia în masă, la nivel naţional, după "modelul Slovacia".

"Slovacia nu este un model, este o încercare, utilizarea testelor antigen poate să detecteze un anumit număr de cazuri, dar nu toate dintr-un anumit moment. (...) Nu există o recomandare a OMS în ce priveşte testarea în masă a unei ţări sau a unei întregi regiuni.

Ce putem, însă, să facem este să testăm toţi contacţii persoanelor care sunt infectate sau, dacă într-o comunitate avem o incidenţă extrem de mare, acolo însă putem să facem o testare a comunităţii respective, mii sau poate zeci de mii de persoane încât, într-un timp scurt, să identificăm un număr de persoane infectate care pot fi izolate şi să oprim transmiterea în cadrul comunităţii.

Deci eu sunt pentru utilizarea punctuală, inclusiv a acestor teste, însă la nivel naţional mai puţin", a spus Rafila.

Conform acestuia, în România s-a investit în teste, însă "nu există niciun fel de coordonare a acestei activităţi şi ea se desfăşoară haotic".

”Prezenţa la vot este esenţială”

În altă ordine de idei, acesta a lansat un apel către populaţie să participe la votul din 6 decembrie, susţinând că procesul de vot "nu este o problemă" din punct de vedere al riscului de infectare cu noul coronavirus.

"Din ce am văzut la alegerile locale, votul a fost extrem de bine organizat şi dacă fiecare dintre cei care merg la vot respectă regulile de bază şi aşteaptă cu încredere şi liniştit, nu se înghesuie, nu intră într-o zonă care ar putea să fie la risc în ce priveşte transmiterea infecţiei, nu o să fie niciun fel de problemă.(...) Prezenţa la vot este esenţială şi ca să putem schimba ceva în România", a mai afirmat Alexandru Rafila.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇