O asociaţie a fermierilor din Republica Moldova a solicitat întrevederi cu conducerea ţării, dar şi cu premierul României, Marcel Ciolacu, aceştia fiind nemulţumiţi de exporturile de cereale ucrainene.
Asociaţia Forţa Fermierilor din Republica Moldova a anunţat că va încerca miercuri să negocieze cu conducerea ţării situaţia din agricultură, în special pentru agricultorii mici şi mijlocii. Aceştia au solicitat întrevederi cu preşedintele Parlamentului şi preşedinta ţării, Maia Sandu. Totodată, mizează pe discuţia cu Dorin Recean, dar şi cu premierul Romăniei, Marcel Ciolacu, care vine la Chişinău.
Fermierii au anunţat că în cazul în care negocierile cu conducerea ţării nu vor da roade, vor organiza noi proteste.
Marţi, fermierii au organizat un protest şi şi-au adus tractoarele în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Premierul Dorin Recean a venit în piaţă ca să discute cu protestatarii, iar la final oficialul a declarat că, pe viitor, aceştia trebuie „să se orienteze spre produse cu valoare adăugată”.
„În cazul în care vom fi ignoraţi azi sau rămânem tot cu promisiuni sterile şi generale, joi agricultorii vor întreprinde acţiuni active. Totodată, dorim încă odată să clarificăm lucrurile cu unele cifre, cu care manipulează guvernul. Se vorbeşte că statul a alocat ba 533 milioane (de lei moldoveneşti), ba 900 milioane de lei suplimentar pentru susţinerea fermierilor. Sunt cifre absolut eronate, vehiculate doar cu scopul de a duce în eroare opinie publică”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Forţa Fermierilor”.
„Forţa Fermierilor” cere Guvernului de la Chişinău să-şi asume public mai multe angajamente, printre care alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a unor compensaţii, restricţionarea temporară a importului de grâu, porumb, rapiţă şi floarea-soarelui în Republica Moldova din Ucraina, precum şi obligarea Portului Giurgiuleşti, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producţia agricolă de origine moldovenească, scrie NewsMaker.