Primul proiect de lege depus în noul Parlament: CCR să decidă în termen de 45 de zile de la sesizare

Primul proiect de lege depus în noul Parlament: CCR să decidă în termen de 45 de zile de la sesizare

Deputatul PNL de Iaşi Alexandru Kocsis (foto) a depus, marţi, primul proiect de lege al noului Parlament, care vizează stabilirea unor termene clare în care Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea actelor sesizate.

Conform proiectului, CCR trebuie să decidă asupra constituţionalităţii legilor în termen de 45 de zile de la primirea cererii.

Actul normativ prevede impunerea unor termene clare pentru judecătorii Curţii Constituţionale (CCR) ȋn soluţionarea cauzelor ce au ca obiect controlul de constituţionalitate.

ADVERTISING

Astăzi am depus primul meu proiect de lege. Vă mai amintiţi că ȋn luna iunie, Avocatul Poporului a atacat la Curtea...

Posted by Alexandru Kocsis on Tuesday, December 29, 2020

Alexandru Kocsis arată că, deşi Parlamentul a votat Legea privind impozitarea pensiilor speciale în data de 17 iunie 2020, pe 8 decembrie, adică după 6 luni, CCR a decis a patra amânare.

”Decizia a fost luată abia pe 15 decembrie, în condiţiile în care Guvernul avea nevoie să ştie din timp ce sume alocă pentru pensiile speciale în bugetul pe 2021. Legea anterioară în domeniu, care prevedea eliminarea pensiilor speciale, a fost votată de Parlament pe 28 ianuarie 2020 şi declarată neconstituţională abia pe 23 mai! Pe scurt, într-un an de zile, Parlamentul nu a putut să aibă o decizie clară în privinţa pensiilor speciale, din cauza amânărilor repetate decise de CCR”, a mai transmis deputatul.

ADVERTISING

Potrivit acestuia, o altă reglementare vizează pronunţarea CCR, odată ce dosarul a intrat pe rol.

Acest termen de 45 de zile este preluat din Constituţie şi consider că trebuie folosit ca reper pentru introducerea unor termene şi pentru Curtea Constituţională. Astfel, propun ca soluţie introducerea unei prevederi potrivit căreia CCR are la dispozţie 45 de zile să decidă dacă o lege este constituţională sau nu.

Precizez că potrivit bilanţului CCR pe anul 2019, instituţia a avut pe rol 42 de dosare care au vizat controlul de constituţionalitate al legilor efectuat înaintea promulgării. Consider că este posibilă rezolvarea cu celeritate a acestor dosare, în spiritul bunei colaborări între instituţiile statului, pentru a da cursivitate procesului legislativ şi a permite Executivului să cunoască din timp cheltuielile bugetare”, a mai afirmat Alexandru Kocsis.

ADVERTISING

Acesta consideră că ”este o iniţiativă corectă, menită să pună capăt unei abordări discreţionare, poate chiar abuzive, pe care judecătorii CCR au avut-o de-a lungul timpului ȋn soluţionarea unor cauze de mare interes pentru public”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇