PNL şi PSD au avut joi seara discuţii în coaliţie pe bugetul pe 2024, prima şedinţă pe acest subiect a celor două partide de guvernare.
Potrivit unor surse citate de News.ro, coaliţia a stabilit cinci principii în jurul cărora va fi structurat bugetul. Astfel, Guvernul se va orienta către investiţii şi dezvoltare, cu accent deosebit pe proiectele finanţate din fonduri europene, precum şi pe cheltuieli responsabile pentru funcționarea statului, pe dezvoltarea marilor serviciilor publice, precum sănătatea şi educaţia, combaterea evaziunii fiscale şi colectarea mai bună a veniturilor publice şi alocări consistente pentru drepturile de asistenţă socială.
„Unul dintre aspectele centrale ale bugetului este orientarea către investiţii şi dezvoltare, cu accent deosebit pe proiectele finanţate din fonduri europene. Prin alocări consistente pentru proiecte de infrastructură, dezvoltare economică şi inovare, ne propunem să creăm locuri de muncă, să stimulăm creşterea economică şi să îmbunătăţim calitatea vieţii pentru fiecare cetăţean”, îşi propune coaliţia.
În plus, se doreşte un buget axat pe cheltuieli responsabile pentru funcționarea statului.
„Cheltuielile pentru funcţionarea statului vor fi riguros evaluate lună de lună, iar priorităţile sunt stabilite pentru a asigura furnizarea serviciilor publice esenţiale într-un mod eficient şi sustenabil”, se arată în proiecţia coaliţiei.
Bugetul va fi de asemenea centrat pe dezvoltarea marilor serviciilor publice: sănătate/educaţie. Astfel, vor fi prioritizate sectoarele esenţiale precum educaţia, sănătatea, infrastructura şi serviciile publice.
„În domeniul sănătăţii, bugetul va include alocări semnificative pentru modernizarea infrastructurii medicale, achiziţionarea de echipamente medicale de ultimă generaţie şi asigurarea că personalul medical are condiţiile necesare pentru a oferi servicii de calitate. Scopul este să îmbunătăţim starea de sănătate a cetăţenilor şi să asigurăm că nimeni nu este lipsit de asistenţa medicală de care are nevoie”, precizează sursele.
În domeniul educaţiei, coaliţia vrea să investească în infrastructură şcolară, calificarea şi remunerarea profesorilor, precum şi în resurse didactice, pentru a oferi tuturor elevilor şansa de a se dezvolta la maximumul potenţialului lor.
Bugetul va fi axat pe combaterea evaziunii fiscale şi colectarea mai bună a veniturilor publice şi va include măsuri şi investiţii pentru consolidarea sistemului fiscal, sporirea transparenţei şi îmbunătăţirea eficienţei colectării veniturilor publice. Guvernul vrea să folosească tehnologiile moderne şi să intensifice cooperarea cu alte instituţii şi cu societatea civilă pentru a identifica şi combate eficient evaziunea fiscală.
Bugetul pe 2024 se doreşte a avea alocări consistente pentru drepturile de asistenţă socială, o atenţie deosebită fiind pentru asigurarea accesului la servicii şi programe de asistenţă socială - persoanele vulnerabile şi cu dizabilităţi, copii şi tineri, persoanele vârstnice precum şi cei care se confruntă cu dificultăţi temporare sau permanente.
Ciucă spune că doar viziunea liberală e corectă pentru buget
O referire oficială la discuțiile pe buget a făcut preşedintele PNL, Nicolae Ciucă. El a scris pe Facebook că joi seara, la Sinaia, şedinţa conducerii partidului, a început cu un raport de activitate şi cu discuţii despre bugetul pentru anul 2024.
„Am început astăzi lucrările forurilor de conducere ale PNL, la Sinaia, cu un raport al activităţii guvernamentale. Miniştrii liberali au prezentat principalele proiecte pe care le au în desfăşurare în această perioadă pentru a avansa, în toate domeniile pe care le coordonăm, reformele asumate de la nivelul Executivului”, a scris Ciucă.
Acesta anunţă că s-a discutat, de asemenea, despre proiectele pe care Partidul Naţional Liberal şi le propune şi pe care le vrem cuprinse în bugetul pe anul următor.
„Mă bucur că, indiferent de portofoliul gestionat, concluzia unanimă a fost că bugetul pentru 2024 trebuie puternic axat pe componenta de investiţii. Aşa cum am arătat şi până acum la guvernare, viziunea liberală este cea corectă şi singura care poate duce la dezvoltarea şi modernizarea României pe termen lung”, a mai scris preşedintele PNL.
Fără ambiții electorale
Anterior, surse politice dezvăluiseră că, în timpul discuțiilor, Ciucă a insistat pentru un angajament că bugetul nu va fi folosit să finanțeze „ambiții electorale”.
„Avem un angajament asumat la nivelul Coaliţiei ca bugetul să treacă până la sfârşitul sesiunii parlamentare. Trebuie să alegem ce este cu adevărat prioritar pentru români, nu vom finanţa ambiţii electorale”, a spus liderul liberal, potrivit surselor.
În cadrul şedinţei, miniştrii liberali au prezentat proiectele cele mai de impact pentru populaţiei. Liberalii au insistat şi pentru reducerea numărului de secretari de stat, ca parte a planului de reducere de cheltuieli, acest lucru urmând să se producă în perioada următoare.
Liberalii au stabilit că vor insista la toate nivelurile ca Guvernul să îşi respecte promisiunile de majorare a salariilor profesorilor.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat în coaliţie că în curând va fi finalizat şi sistemul garanţie-returnare. „Suntem determinaţi să combatem traficul de deşeuri”, a spus Fechet.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a menţionat, referitor la schema de compensare şi plafonare, că se străduiesc să păstreze la fel facturile consumatorilor şi în această iarnă.
Raluca Turcan, ministrul Culturii, a anunţat că a elaborat un proiect al salarizării în domeniul cultural, pentru a impulsiona tânăra generaţie să activeze în acest domeniu, cu măsuri importante şi pentru cinematografie, şi investiţii.
Adrian Veştea, ministrul Dezvoltării, a precizat că anul acesta vom ajunge la 3.000 de contracte semnate în Anghel Saligny. El a afirmat că sunt la zi cu plăţile pe PNRR şi sunt bani pentru toate programele pe care ministerul le-a lansat.