Primarul Chișinăului, Ion Ceban, respinge acuzațiile lansate de ministrul român de Externe, Oana Țoiu, care a justificat interdicția de intrare impusă edilului pe motivul unor „legături complicate cu reprezentanți ai Rusiei”. Ceban califică întreaga situație drept o „comandă politică” și cere probe concrete.
„Acest tip de legături complicate nu există și ei cunosc acest lucru. Iar ca dovadă a faptului, există oameni, politicieni, atât în România, cât și în Republica Moldova, cât și în statele UE, care nu neapărat au «legături complicate», dacă este să vorbim în terminologia dumneei, dar au chiar aceste legături deschise și nu li se întâmplă nimic. Aceasta este prima teză în baza căreia afirm că este o comandă politică”, a declarat Ceban, într-un mesaj video publicat pe rețelele sociale, citat de presa de peste Prut.
Edilul cere explicații oficiale și acuză lipsa de transparență
Ion Ceban susține că nu a primit nicio probă sau notificare oficială care să explice decizia autorităților române și că instituțiile din București „pasează responsabilitatea” între ele.
„Vreau dovadă că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a insistat primarul Chișinăului, adăugând că decizia, luată cu doar două luni înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, urmărește influențarea opiniei publice: „Orice tip de acest fel de ingerință poate fi calificat ca implicare directă în influențarea publică a diferitor opinii a oamenilor care vor merge să-și expună votul”.
Interdicție valabilă în toată zona Schengen
Ion Ceban are interdicție de intrare în România și în spațiul Schengen din 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Alături de el, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit măsuri similare.
Oana Țoiu: Pentru România, limitarea influenței ruse e o prioritate
Într-un interviu acordat RFI România, ministrul de Externe Oana Țoiu a explicat că interdicția a fost decisă „din rațiuni care țin de siguranța națională”.
„În cazul domnului Ceban există de multă vreme documentate legături complicate cu reprezentanți ai Federației Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influență să fie limitată pe teritoriul nostru”, a afirmat șefa diplomației de la București, menționând că decizia nu a fost luată de MAE, ci de instituții competente în materie de securitate.
Alegeri în Moldova și riscuri de ingerință externă
Țoiu a subliniat că România urmărește cu atenție alegerile parlamentare din septembrie din Republica Moldova și că așteaptă „o reflectare clară a voinței exprimate la referendumul de aderare la UE”, dar și o desfășurare corectă, protejată de influențe externe.
„România a trecut recent prin astfel de experiențe și suntem gata să împărtășim lecțiile învățate, în plan bilateral și în cadrul UE”, a adăugat ministrul.