Încă o problemă pentru liderii europeni: Președintele Consiliului European anunță că va candida la alegerile pentru PE

Încă o problemă pentru liderii europeni: Președintele Consiliului European anunță că va candida la alegerile pentru PE
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va candida la alegerile pentru Parlamentul European din iunie. Este pentru prima dată cînd un președinte în exercițiu al Consiliului European candidează la alegerile pentru Parlamentul European, generând presiuni suplimentare asupra liderilor UE.

Dacă va fi ales, îşi va părăsi postul cel mai târziu la jumătatea lui iulie, a declarat Michel într-un interviu pentru ziarul belgian De Standaard, publicat sâmbătă, scrie Reuters.

„Am decis să candidez la alegerile europene din 2024", a spus Charles Michel.

ADVERTISING

„Dacă voi fi ales, îmi voi ocupa locul. Consiliul European poate anticipa şi numi un succesor până la sfârşitul lui iunie, începutul lui iulie", a declarat el.

Chiar dacă decizia este legală, ea generează presiuni asupra liderilor UE, care vor trebui să găsească rapid un înlocuitor, mai ales în contextul în care evenimentul va coincide cu președinția ungară, iar absența unui șef al Consiliului European i-ar întări poziția lui Victor Orban.

Alegerile europarlamentare vor avea loc în perioada 6-9 iunie în toate statele membre UE. În mod normal, statele UE au câteva luni la dispoziție pentru a stabili noul Consiliu, după finalizarea alegerilor pentru Parlamentul European.

ADVERTISING

Charles Michel, 48 de ani, este un fost prim-ministru belgian şi este preşedintele Consiliului European, grupul de lideri din cele 27 de state membre UE, de la sfârşitul anului 2019.

El va deschide lista partidului său belgian de centru-dreapta, Mouvement Reformateur, mai scrie De Standaard.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇