Premierul Sunak convoacă alegeri în Marea Britanie mult mai devreme decât era preconizat. Opoziția ar putea reveni la putere după 14 ani

Premierul Sunak convoacă alegeri în Marea Britanie mult mai devreme decât era preconizat. Opoziția ar putea reveni la putere după 14 ani
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul britanic Rishi Sunak a convocat alegeri naționale, stabilind 4 iulie ca dată a scrutinului.

Analizele făcute arată că Partidul Laburist, aflat în opoziție, va câștiga în fața conservatorilor lui Sunak după 14 ani.

Punând capăt unor luni de speculații cu privire la momentul organizării unui nou scrutin, Sunak a anunțat că a convocat alegerile mai devreme decât se așteptau unii, o strategie riscantă în condițiile în care partidul său este mult în urmă în sondajele de opinie, scrie Reuters, preluată de Mediafax.

Premierul Sunak avea posibilitatea de a convoca alegerile şi mai târziu în cursul anului, chiar şi până în ianuarie 2025, dar temperarea inflaţiei şi revenirea creşterii economice par să-l fi determinat să nu mai amâne momentul, în pofida sondajelor nefavorabile.

ADVERTISING

"Mai devreme în cursul zilei am discutat cu Majestatea Sa, regele, pentru a-i solicita dizolvarea Parlamentului. Regele a acceptat solicitarea mea, iar alegerile legislative se vor desfăşura pe 4 iulie", a spus Sunak, în faţa presei, la Downing Street 10.

"Este momentul ca Marea Britanie să-şi aleagă viitorul", a continuat premierul, adăugând, cu aluzie la războiul din Ucraina, că "aceste alegeri au loc într-un moment în care lumea este mai periculoasă faţă de cum a fost de la sfârşitul Războiului Rece".

Ce spun sondajele

Sondajele plasează Partidul Laburist la aproximativ 45% în intenţiile de vot, în timp ce Partidul Conservator abia ajunge la 20-25%, urmat de partidul anti-imigraţie Reform UK, cotat cu circa 12%.

ADVERTISING

Cum scrutinul este unul cu majoritate simplă într-un singur tur în 650 de circumscripţii, aceste procente s-ar traduce într-o majoritate confortabilă pentru laburiştii conduşi de Keir Starmer, scrie Agerpres.

Partidul Conservator a reuşit să ducă la bun sfârşit Brexitul, dar electoratul britanic este acum nemulţumit în principal de inflaţia ridicată şi de numărul mare al migranţilor ilegali, astfel că înclină spre opoziţie, deşi Partidul Laburist este o formaţiune cu orientare progresistă ce nu manifestă ostilitate faţă de migranţi, în timp ce conservatorii premierului Sunak încearcă expulzarea acestora către Rwanda în urma unui acord încheiat cu acest stat african.

ADVERTISING

Problemele lui Sunak

Sunak se îndreaptă spre alegeri nu doar cu mult în urma laburiștilor în sondaje, ci și destul de izolat de unii membri ai partidului său și din ce în ce mai dependent de o mică echipă de consilieri care să-l ghideze în ceea ce se anunță a fi o campanie dificilă.

Dar el pare să fi decis că acum este momentul să își asume un risc și să prezinte oficial alegătorilor agenda sa pentru un nou mandat.

Fostul bancher și ministru de Finanțe a preluat funcția de prim-ministru în urmă cu mai puțin de doi ani. De atunci, el s-a străduit să definească ceea ce reprezintă, devenind din ce în ce mai frustrat de faptul că ceea ce el consideră a fi succesele sale nu au fost apreciate.

Anunţul privind data desfăşurării alegerilor vine în aceeaşi zi când s-a aflat că rata anuală a inflaţiei a coborât în luna aprilie la 2,3%, cea mai redusă din raportările din ultimii aproape trei ani.

Temele de campanie sunt deja lansate

Ambele partide au dat aproape startul campaniei pentru alegeri, iar liniile de atac privind economia și apărarea sunt deja bine trasate.

Sunak și guvernul său îi acuză pe laburiști că se pregătesc să crească taxele, dacă vor ajunge la guvernare, și spun că partidul nu ar fi o alternativă sigură pentru Marea Britanie, într-o lume din ce în ce mai periculoasă, deoarece nu are un plan, acuzații pe care Opoziția le neagă.

Laburiștii acuză Guvernul de proastă gestionare economică timp de 14 ani, o guvernare care a lăsat oamenii într-o situație mai proastă, cu o serie de administrații haotice care nu au reușit să ofere stabilitatea pe care oamenii de afaceri o doreau pentru a stimula creșterea economică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇