PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creștere de taxe și impozite. Ajunge!

PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creștere de taxe și impozite. Ajunge!

Liberalii sunt vehemenţi: nu ne permitem să mai creştem taxe şi impozite şi în 2024.

Atât preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, cât şi europarlamentarul Rareş Bogdan au declarat luni dimineaţă că Guvernul nu poate veni cu încă o povară pentru mediul de afaceri.

La ora 14 are loc o şedinţă a coaliţiei, în care Ministerul Finanţelor va prezenta de unde va lua bani pentru majorarea pensiilor.

Ciucă a fost întrebat dacă există riscul introducerii de noi taxe şi impozite anul viitor, pe fondul lipsei de bani pentru pensii.

”Nu ne permitem ca anul viitor să mai creştem taxe şi impozite. Este deja o decizie în implementare, o mare parte a măsurilor vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. Ca atare, nu putem să venim cu încă o povară pe mediul pentru afaceri”, a spus liderul PNL, la sediul partidului.

Ciucă a participat la întâlnirea cu Asociaţia Municipiilor din România.

ADVERTISING

”Cu toţi suntem conştienţi de faptul că putem face orice, mai puţin să pierdem şansa de a continua să finanţăm proiectele din bani europeni. Ca atare, aceste măsuri au fost luate tocmai pentru a evita o decizie la nivelul UE pentru a diminua, doamne fereşte, întrerupe finanţarea din fonduri europene”, a declarat Ciucă.

"Fără fondurile structurale, România intră în faliment"

La rândul său, europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte al partidului, susţine că PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creştere de taxe şi impozite, cu riscul să arunce guvernarea în aer, adică să rupă orice discuţie cu PSD.

”Astăzi am cerut şedinţă în coaliţie, va fi şedinţă de coaliţie, la ora 14.00. Vom merge în coaliţie, cei de la Ministerul Finanţelor ne vor prezenta de unde pot să aducă aceşti bani, pentru că este important să ştim dacă există vreo posibilitate de a aduce bani doar pe combatere a evaziunii, pentru că pe taxe şi impozite, cu riscul să aruncăm guvernarea în aer, adică să rupem orice discuţie cu PSD, nu acceptăm.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creştere de taxe şi impozite. Ajunge!”, a spus prim-vicepreşedintele PNL.

”Capitalul românesc şi firmele româneşti şi cele străine din România sunt cele care aduc bani la buget. Aceşti oameni trebuie să înţeleagă că fără un mediu de afaceri sănătos, fără firme româneşti puternice, fără un sistem bancar puternic, fără investiţii, nu avem de unde da pensii, de unde da salarii, nu avem de unde face investiţii.

De asemenea, România, iar domnul Ciolacu ştie foarte bine că fără bani europeni, fără bani din PNRR, inclusiv tranşa care trebuie încasată până la 1 ianuarie, şi fără fondurile structurale, România intră în faliment”, a completat el.

De unde să ia banii?

Întrebat ce va propune PNL în coaliţie, Rareş Bogdan a spus: ”Solicităm să crească măsurile pe evaziune, pe combaterea evaziunii, adică scanere în vămi, vămile nu sunt conduse de Partidul National Liberal sau cel puţin nu îmi amintesc eu ca peste noapte să şi fost numit un liberal acolo. De asemenea, pe evaziunea fiscală de pe centura Bucureştiului de la marile depozite de legume-fructe arăbeşti, de asemenea, intrările de legume fructe şi de carburanţi din Portul Constanţa. Astea sunt adevărate zone periculoase pentru economie şi de unde pot fi luat bani”.

ADVERTISING

El a menţionat că discuţiile din coaliţie privind creşterea pensiilor au fost pentru o majorare de 13,8 % obligatoriu în acest an, din cauza inflaţiei, după care au văzut declaraţiile cu 40%.

”Ca să fie foarte clar, noi nu ne opunem creşterii pensiilor, din contră, ştim că pensionarii, cei 4,2 milioane de pensionari ai României, au nevoie de bani, ştim că acest lucru este important, dar în acelaşi timp suntem echilibraţi, suntem lucizi şi suntem cât se poate de responsabili şi nu aruncăm. (..) Propunerea este să vedem de unde luăm banii, dacă reuşim să aducem la TVA, cel mai uşor de încasat taxă în toată Europa dar cel mai greu de încasat în România, 30 de miliarde, nu avem nicio problemă să facem asta, dar 33 de miliarde în plus pot să afecteze, pe de o parte, absorbţia de bani europeni şi să ne trezim cu fondurile suspendate, pe de altă parte, să ne trezim în situaţia în care să aruncăm deficitul în aer, să ne trezim cu business-uri care pleacă din România”, a spus el.

Ciolacu: Să continuăm cu o pensie medie de 1.980 de lei nu se mai poate

Premierul Marcel Ciolacu a spus, mai devreme, tot luni, că există ”discuţia aprinsă pe legea pensiilor, dacă este sau nu sustenabilă atât anul acesta, anul viitor, în anii viitori”.

”Doamnelor şi domnilor, eu n-am prins niciun bunic în viaţă şi acum nu mai am părinţi în viaţă. Dacă dumneavoastră credeţi că trebuie să continuăm cu o pensie medie pe luna octombrie, repet, medie, de 1.980 de lei, vă anunţ că nu se mai poate.

Este inuman. Avem cel mai scăzut prag al sărăciei din Europa. Nu se poate aşa ceva!

Cu adevărat, trebuie să găsim sustenabilitate, trebuie să venim cu o reformă fiscală în anii viitori, predictibilă, în 2025-2026, echitabilă. Trebuie să venim cu reforme atât la nivel central, cât şi la nivel local”, a completat Ciolacu.

Amintim că Legea pensiilor a fost adoptată joi în Guvern, după ce a provocat numeroase controverse în coaliţie, legate de impactul bugetar al majorărilor propuse prin lege şi de asigurarea fondurilor necesare, protagonişti fiind ministrul PSD al Muncii Simona Bucura Oprescu şi ministrul liberal al Finanţelor Marcel Boloş.

Vineri, social-democraţii Mihai Fifor, Florin Manole, Oana Florea l-au atacat pe ministrul Boloş, acuzându-l că a ales să se „lupte” cu pensionarii, în loc să combată evaziunea sau sa ia în calcul o mai bună colectare a taxelor la buget.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇