În primele luni ale acestui an, autorităţile din Statele Unite au arestat peste un milion de migranţi la graniţa cu Mexicul.
În ritmul actual, arestările totale la frontieră pentru anul fiscal curent, care se încheie pe 30 septembrie, ar fi cele mai mari începând din anul 2000, când aproape 1,7 milioane de migranţi au fost reţinuţi de autorităţile SUA.
Datele preliminare obţinute de Reuters arată că imigrația rămâne una dintre problemele mari cu care se va confrunta și administrația Joe Biden.
Structura demografică actuală a migranţilor care sosesc la frontieră, dintre care mulţi din America Centrală şi din alte ţări, face ca procesarea lor să dureze mai mult decât a oamenilor veniţi din Mexic în anul 2000, potrivit unui oficial american al Vamelor şi Protecţiei Frontierelor, care a vorbit cu Reuters în condiţii de anonimat.
Republicanii dau vina pe politicile lui Biden pentru creşterea trecerilor ilegale de frontieră în ultimele luni, dar experţii în migraţie spun că sărăcia, violenţa şi nesiguranţa alimentară sunt factori care determină migranţii să părăsească Guatemala, Honduras şi El Salvador.
Patrula de frontieră americană a făcut 172.000 de arestări de migranţi la graniţa de sud-vest în luna mai, nivel similar cu maximele din ultimii 20 de ani atinse în martie şi aprilie.
Cifre similare sunt aşteptate şi în iunie.
Citește textele zilei pe Spotmedia.ro
Incertitudinea supraviețuirii în țara în care morții sunt de vină