Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor a fost suspendată, luni, cu 20 de minute mai devreme, după ce deputatul neafiliat Andi Grosaru a blocat microfonul de la care se ia cuvântul în timpul dezbaterilor.
Grosaru a cerut cuvântul pe procedură, iar preşedintele de şedinţă Daniel Suciu (PSD) i l-a dat.
„Situaţia nu este rezolvată în ceea ce priveşte legalitatea şedinţelor Camerei Deputaţilor, datorită implicării acestei instituţii în alegerile locale. Aceste chestiuni au şi un impact financiar, nu se vor putea face decontările de către competitorii electorali care deja afişează pancarte, bannere”, a spus Grosaru.
Daniel Suciu l-a întrebat dacă realizează „vreo secundă” ceea ce spune de la acel microfon şi i-a cerut să meargă la locul lui.
Grosaru a refuzat şi a rămas la microfon minute în şir, blocând mersul normal al şedinţei.
„Domnule Grosaru, vă rog să mergeţi la locul dvs!
Domnule Grosaru, mai spun o singură dată, ultima oară, vă rog să mergeţi la locul dvs!
Vreau să consemneze stimata doamnă că îl chem la ordine pe domnul Grosaru. Este prima sancţiune pe care preşedintele de şedinţă poate să o facă.
Dacă a doua oară vă invit frumos să mergeţi în locul dvs şi nu o faceţi, o să rog unul dintre chestori să vă însoţească drăgăstos la loc. Dacă şi aceste rugăminţi nu sunt îndeplinite, o să vă fac eu personal, preşedintele de şedinţă, sesizare în Biroul Permanent şi o să cer sancţionarea dvs. Vă mulţumesc mult, domnule Grosaru. Vă rog luaţi loc”, i-a spus Suciu lui Grosaru.
Deputatul Andi Grosaru a continuat să comenteze de la tribuna plenului, moment în care Daniel Suciu a spus: „Am rugămintea la unul dintre chestorii Camerei Deputaţilor să îl invite pe domnul Grosaru la loc”.
„Eu conduc şedinţa, domnule Grosaru! Vă rog, luaţi loc! Nu staţi cu fundul la sală, vă rog, domnule Grosaru!
Orice om are gradul lui de răbdare şi de toleranţă. Dvs aţi încălcat orice regulă.
Vă mulţumesc. Doamna Prună, îmi pare rău, se pare că nu vă pot da cuvântul până nu pleacă domnul Grosaru. Ce să fac dacă nu există niciun chestor în Camera Deputaţilor care să înlăture un om care ţine ostatică o sală de şedinţă?
Vă rog, domnule Grosaru, părăsiţi microfonul! Rog liderii de grup să vină la prezidiu”, a precizat Daniel Suciu.
Deputatul PSD care a prezidat plenul de luni i-a mai spus lui Andi Grosaru că el nu funcţionează cu şantaj, drept pentru care va suspenda şedinţa.
„Domnule Grosaru fac un ultim apel la dvs, înainte de a cere sancţionarea dvs în Biroul Permanent cu tot ceea ce se cuvine de aici. Îmi pare foarte rău. Eu nu funcţionez cu şantaj. Suspend şedinţa. Ne revedem mâine”, a conchis Suciu.
Grosaru este deputatul care a fost sancționat toamna trecută pentru declarația despre grupul minorităților naționale. El a spus că în acest grup „avem nişte entităţi care nici măcar vertebrate nu sunt şi nici măcar nu reprezintă pe nimeni”.
Drept la replică
Pe adresa redacţiei, am primit următorul drept la replică la acest articol, pe care în redăm integral şi fără editare:
"Având în vedere articolul de presă prin care cotidianul dumneavoastră menționează că “un deputat a confiscat microfonul” iar ședința Camerei Deputaților a fost întreruptă din cauza mea, înțeleg să vă comunic că ședința Camerei Deputaților s-a desfășurat în mod nelegal, ținând cont de faptul că:
- Am fost exclus în mod nelegal începând cu luna octombrie 2021, din comisiile de specialitate a (sic!) Camerei Deputaților pentru simplul fapt că am adresat întrebări la adresa unui proiect de lege care nu se afla pe ordinea de zi a comisiei și asupra căruia trebuia să exercit un vot și care nu a parcurs toate procedurile interne, astfel, comisia nefiind sesizată în mod legel (sic!) și regulamentar;
2.Am fost exclus în luna iunie 2022 în mod nelegal din Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale de către un grup de deputați cu încălcarea Regulamentului Camerei Deputaților, în condițiile în care poziția pe care ocup (sic!) a fost câștigată ca urmare a sufragiului universal, astfel acordul de voință a unui deputat sau a unui grup de deputați nu poate înfrânge voința electoratului, măsurile astfel luate făcând obiectul unei cauze în justiție; - Nu s-a dorit niciodată inițierea unui dialog pe marginea problemelor apărute de-a lungul timpului în Camera Deputaților respectiv în Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale
- Am sesizat o serie de încălcări ale codului de conduită parlamentară de către o serie de deputați membri ai Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale care au fost respinse fără a fi motivate.
- Am solicitat timp de 2 ani și jumătate să mi se pună la dispoziție documentele în care o serie de deputați membri ai Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale au luat decizii de interes în ceea ce privește minoritatea italiană, solicitările rămânând fără răspuns.
- Am fost jignit și hărțuit continuu prin multiple măsuri parlamentare disciplinare pentru că mi-am solicitat drepturile încălcate, ultimul fiind cel privind dreptul la cuvânt și dreptul la opinie, dar și sancționat pentru abateri disciplinare inventate sau răstălmăcite și rupte din context.
- Situația în care s-a ajuns este tocmai datorită ignorării încă din anul 2017 asupra pericolului generat de instituirea procesului electoral nedemocratic în care se regăsește România prin introducerea în legile electorale a Camerei Deputaților prin Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale, care nu are personalitate juridică și nu poate sta în judecată și care o dată cu excludere (sic!) reprezentantului minorității italiene din acest Grup, acesta a fost desființat, integritatea acestuia rezultată în urma ultimului proces electoral fiind o obligație regulamentară.
- Toate cele menționate în cadrul articolului de presă reprezintă doar frânturi de texte și de dialog, eu neavând posiblitatea (sic!) să îmi spun punctul de vedere și care să rămână scris în stenograme, datorită tocmai a luării dreptului la cuvânt de către președintele de ședință, care este obligat să se asigure în primul rând de legalitatea desfășurării lucrărilor, care așa cum menționam, nu este dată începând cu data de 11.03.2024, data la care s-a constituit Biroul Electoral Central.
Pentru motivele de mai sus, vă supun atenției că actualmente România se regăsește într-un proces electoral nedemocratic cu riscuri majore de a fi fraudate iar minoritatea națională italiană este în mod injust hărțuită și discriminată.
Deputat Andi Gabriel Grosaru"